Pogajanja o Severni Koreji brez napredka

Severnokorejski pogajalec Kim Kye Gwan je zapustil Peking, kjer so potekala šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu.

Objavljeno
22. marec 2007 14.40
Peking/Hongkong – Vodja ameriške delegacije na šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem vprašanju Christopher Hill je po današnjem odhodu severnokorejske delegacije iz Pekinga še vedno optimističen, da bo časovni načrt za jedrsko razorožitev Severne Koreje uresničen.

"Menimo, da smo še vedno v okviru časovnega načrta glede 60-dnevnega časovnega roka," je dejal Hill. 14. aprila naj bi bil namreč izpolnjen prvi del dogovora, ki so ga dosegli na šeststranskih pogovorih 13. februarja v Pekingu in datum, ko naj bi inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) potrdili zaprtje jedrskega reaktorja Yongbyon.

Zamrznjena severnokorejska sredstva še na Macau

Medtem je predsednik Kitajske banke Li Lihui v Hongkongu dejal, da jih doslej ni še nihče zaprosil, naj opravijo prenos 25 milijonov doslej na banki v Macau zamrznjenih severnokorejskih sredstev nazaj na severnokorejske račune. Sredstva zamrznjena pri Banci Delta Asia (BDA) v Macau naj bi bila nakazana na kitajsko banko v Pekingu in nato na severnokorejske račune. Ker se to še ni zgodilo, je Pjongjang ponovno zaustavil šeststranska pogajanja.

Pred tem je Kitajska obljubila, da bo to vprašanje rešila kar se da hitro, vendar so se pri tem pojavile številne tehnične težave. Prenos denarja naj bi trajal toliko časa zato, ker je nekaj lastnikov severnokorejskih računov v banki v Macau bodisi umrlo ali jih ne najdejo. Večina računov je sicer odprtih na imena vodij severnokorejskega podjetja Zokwang Trading s sedežev v Macau, ki naj bi bilo po mnenju ZDA več let vpleteno v pranje denarja.

Severnokorejski pogajalec odšel brez pojasnila za medije

Severnokorejski pogajalec Kim Kye Gwan in ruski pogajalec Aleksander Losjukovje sta namreč zapustila Peking, kjer so potekala šeststranska pogajanja o severnokorejskem jedrskem programu. S tem naj bi bil tokratni krog šeststranskih pogajanj dokončno zaključen brez kakršnegakoli dosežka.

Pogajanja so se začela v ponedeljek in morali bi se dogovoriti o podrobnostih glede postopnega zaprtja severnokorejskega jedrskega reaktorja v Yongbyonu, a se je Severna Koreja odločila, da bo prej počakala, da bo 25 milijonov dolarjev, ki so bili zamrznjeni v Banci Delta Asia (BDA) v Macau, nakazanih na kitajsko banko v Pekingu. Pogajanja so nato stala vse od torka naprej, čeprav so ZDA že v ponedeljek zagotovile, da ne bodo več blokirale omenjenih milijonov.

Kim Kye Gwan je Peking zapustil, ne da bi medijem pojasnil svoje odločitve, prav tako pa se je v Moskvo vrnil ruski pogajalec Losjukov. Uradno zato, da bi sodeloval pri pripravah na obisk kitajskega predsednika Hu Jintaa v Moskvi prihodnji teden.

Ostali pogajalci šeststranskih pogajanj razočaranja niso skrivali. "Ko bom lahko pojasnil razmišljanje Severnih Korejcev, potem bom zagotovo že predlogo v tem procesu," je novinarjem v Pekingu dejal ameriški pogajalec Christopher Hill.

Tudi na Japonskem ne skrivajo frustracij zaradi severnokorejskega zavlačevanja. "Sramotno je, da uporabiš tak razlog, da se dva dni ne udeležiš pogajanj. Res je škoda, še posebej, ker smo vsi zbrani tukaj," je dejal vodja vladnega kabineta v Tokiu Jasuhiza Šiozaki.

V zameno za zaprtje jedrskega reaktorja hrana in nafta?

Tokratni krog pogajanj v Pekingu je bil namenjen nadaljevanju procesa po preboju 13. februarja, ko je šesterica - ZDA, Severna Koreja, Južna Koreja, Kitajska, Japonska in Rusija - dosegla dogovor, po katerem naj bi Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj jedrski reaktor v Yongbyonu v zameno za 50.000 ton goriva. V skladu s sporazumom, ki ima več stopenj, naj bi Severna Koreja v nadaljevanju razglasila konec vseh vidikov jedrskega programa v zameno za 950.000 ton nafte ali druge oblike pomoči ter za normalizacijo odnosov z ZDA, kar pomeni, da bi jo črtali s seznama držav podpornic terorizma.

Prvi del dogovora naj bi bil tako izpolnjen najkasneje do 14. aprila, vendar pa se je že pojavil nov spor glede interpretacije 60-dnevnega roka. Tako naj bi Pjongjang razmišljal, da bi ta rok začel teči šele, ko bo dobil omenjenih 25 milijonov dolarjev. Tovrstna razmišljanja medtem pri drugih dvigujejo pritisk, zlasti pri ZDA, navajajo tuje tiskovne agencije.

Južna Koreja bo nadaljeval s pošiljanjem nujne pomoči na sever

Južna Koreja pa kljub za nekatere očitnemu zavlačevanju Severne Koreje ne namerava ustaviti svojega dela obveznosti. Tako je Seul danes zagotovil, da bo nadaljeval s pošiljanjem nujne pomoči na sever, kar je bilo ustavljeno po severnokorejskih jedrskih poskusih oktobra lani. Šlo naj bi za novo gesto dobre volje Južne Koreje in znak, da so se odnosi po dogovoru iz 13. februarja začeli izboljševati.