Poglejte rusko vohunko Anno Chapman na delu

FBI je razkril dokumente in videoposnetke tajne operacije, s katero so ujeli ruske vohune.

Objavljeno
31. oktober 2011 21.14
Posodobljeno
31. oktober 2011 21.14
Mi. S.
Mi. S.

WASHINGTON – Se še spomnite ruske vohunke Anne Chapman, ki so jo ujeli v ZDA? Lansko leto je ta zgodba močno odmevala po vsem svetu, danes pa se je FBI odločil pokazati skorajda vso dokumentacijo in videoposnetke operacije Zgodbe duhov (Operation Ghost Stories).

Leta in leta so jih spremljali

FBI je leta in leta zasledoval ruske vohune, ki so se (ne)uspešno infiltrirali v ameriško družbo in živeli kot običajni državljani. Namesto pravih agentov so vohunili tako civilisti.

Njihova dolgoletna naloga je bila, da se vključijo v ameriško družbo, razvijejo stike z različnimi akademiki, prodjetniki, vladnimi uslužbenci, skratka z vsemi, od katerih bi lahko dobili koristne informacije.

Predaja v kavarni

Na enem izmed posnetkov lahko vidimo zloglasno Anno Chapman ali Anjo Kušenko, ki je bila po razkritju izgnana iz ZDA. Kamera je zabeležila, kako enemu izmed agentov daje informacije, posneli pa so jo v trgovskem centru v New Yorku. Tam je namreč odšla v kavarno, kjer je prejela in pregledala šifrirana sporočila.

Drugič so jo posneli v knjigarni, kjer je nekaj počela na računalniku. V FBI menijo, da je odšla na javno mesto in uporabila računalnik ter prek njega komunicirala s svojimi nadrejenimi. Izjemno pronicljivo spoznanje, bi utegnil reči kdo, ki se sicer vsakodnevno ne ukvarja z vohunjenjem ...

 

Več posnetkov si lahko ogledate na uradnem youtubovskem kanalu FBI in na spletni strani FBI.