Pogojna smrtna kazen za Gu Kailai

Soprogi odstavljenega politika Bo Xilaija je kitajsko sodišče izreklo sodbo za umor britanskega poslovneža.

Objavljeno
20. avgust 2012 08.17
Posodobljeno
20. avgust 2012 08.30
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Peking - Sodišče v kitajskem mestu Heifei je Gu Kailai, soprogi odstavljenega politika Bo Xilaija, obtoženi umora britanskega poslovneža Neila Heywooda, danes po pisanju tiskovne agencije AFP izreklo pogojno smrtno kazen, ki bi ji jo ob primernem vedenju lahko spremenili v dosmrtni zapor ali najmanj 25 let zapora.

Kitajski mediji so poročali, da je Gujeva med (zaprtim) sojenjenm 9. avgusta priznala, da je zastrupila Neila Heywooda v hotelski sobi v Chongqing. Menda je dejala tudi, da je imela psihične težave, saj da je Heywood njenemu sinu grozil s smrtjo. »Primer je visel nad menoj več kot pol leta,« so kitajski mediji citirali Gujevo. Tiskovni predstavnik sodišča Tang Yigan je po obravnavi dejal, da sodišče verjame v Heywoodove grožnje Gujevemu sinu, a po pisanju BBC na to ni odreagiralo.

Truplo britanskega poslovneža so v hotelu v mestu Chongqing našli novembra lani, kot vzrok smrti pa so preiskovalci tedaj zabeležili srčni napad. Štiri mesece pozneje je nekdanja desna roka Bo Xilaija, policijski poveljnik Wang Lijun, pobegnil na ameriško veleposlaništvo, kjer je razkril, da je bila Heywoodova smrt v resnici umor. Za dejanje so obtožili Gu Kailai, sicer Heywoodovo poslovno sodelavko, in hišnika Zhanga Xiaojuna. Po navedbah kitajskih medijev, sta se Gu Kailai in njen sin Bo Guagua s Heywoodom sprla zaradi poslovnih interesov, Gu Kailai pa se je nato zbala za življenje sina in je britanskega poslovneža zastrupila.

Heywoodova smrt je sicer sprožila enega največjih političnih škandalov na Kitajskem v zadnjih letih in s položaja odnesla vplivnega Bo Xilaija, ki je vse do tedaj veljal za prihodnjega kitajskega voditelja.