Pogovori v Butmirju se bodo še nadaljevali

V Butmirju pri Sarajevu se je zaključil drugi krog pogovorov med predstavniki ZDA in EU ter voditelji BiH o ustavnih spremembah v državi. Evropska in ameriška stran sta predlagali konkreten paket ukrepov.

Objavljeno
20. oktober 2009 18.46
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Sarajevo - V Butmirju pri Sarajevu se je zaključil drugi krog pogovorov med predstavniki ZDA in EU ter voditelji BiH o ustavnih spremembah v državi in se bo nadaljevali v sredo. Evropska in ameriška stran sta predlagali konkreten paket ukrepov, ki pa je med voditelji treh narodnostnih skupin v državi naletel na negativno oceno.

Predlagani paket sta ameriški veleposlanik v BiH Charles English in švedski zunanji minister Carl Bildt že v ponedeljek predstavila političnim strankam v BiH. Paket naj bi med drugim predvideval, da se ustavno konstituira vlada BiH, da se zmanjšajo pristojnosti tričlanskega predsedstva BiH ter da se v ustavo zapišejo pristojnosti, ki so bile doslej že prenesene z entitet na skupno državo.

 

Premier Republike srbske Milorad Dodik je paket še isti dan ocenil kot antidaytonskega, politično nekorektnega in kot nesprejemljivo izhodišče za pogovore. Svoje stališče je ponovil tudi danes in v pogovoru za novinarje še dodal, da je "na neki način postalo jasno, da je realnost v BiH povsem drugačna od idealnih želja, ki jih nekateri želijo promovirati".

 

Bošnjaški član predsedstva BiH Haris Silajdžić je medtem dejal, da ni izpolnjen "niti minimum" njihovih zahtev, zaradi česar je predlog ustavnih sprememb za njih nesprejemljiv. EU in ZDA je obtožil, da sta s predlogom popustili bosanskim Srbom. Kot je dodal, je za njegovo Stranko za BiH še naprej sprejemljiva edino zahteva, da bo BiH organizirana kot država, sestavljena iz regij na gospodarski osnovi. Proti predlaganim spremembam je tudi Dragan Čović iz glavne hrvaške stranke HDZ.

 

Bildt in ameriški državni podsekretar Jim Steinberg, ki sta vodila tudi današnje srečanje, nad odzivi voditeljev BiH nista bila zelo presenečena. "Razumem, da sta Milorad Dodik in Haris Silajdžić zelo nezadovoljna. To je v okoliščinah v BiH povsem običajno in ne gre za novost. Na koncu pa bo vendarle treba najti kompromis, kako bi se država premaknila naprej," je dejal Bildt.

 

Kot je še dejal, predlogi EU in ZDA, ki jih je označil za "racionalni kompromis", niso osnovani na načeli "vzemi ali pusti". Mednarodna skupnost po njegovih besedah ne bo nasprotovala drugim racionalnim predlogom iz BiH. Najvažneje je, da se domači politični voditelji pogovarjajo in najdejo rešitev, je še poudaril Bildt.