Pogrešani britanski turisti povezani z vlado

Britansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da je več Britancev v včeraj pogrešani skupini turistov v Etiopiji, povezanih z britansko vlado.

Objavljeno
02. marec 2007 20.00
Adis Abeba - V skupini pogrešanih turistov v Etiopiji, je tudi več Britancev, ki so povezani z britansko vlado, je v zvezi z včerajšnjo ugrabitvijo tujih turistov potrdilo britansko zunanje ministrstvo.

Glede števila turistov v skupini se v javnosti pojavljajo nasprotujoče si številke. Po nekaterih podatkih pa naj bi bilo deset turistov že na varnem, medtem ko naj bi bila usoda 18 še neznana. Tudi potek same ugrabitve ostaja zavit v meglo.

Večja skupina oboroženih neznancev je namreč skupino turistov, ki so v konvoju štirih vozil potovali proti rudnikom soli v pokrajini Afar, ugrabila pri kraju Dalol, 800 kilometrov severovzhodno od Adis Abebe. Dogodek naj bi spremljeli tudi posamični streli, med ugrabljenimi turisti pa je bilo poleg Britancev in Italijanov največ Francozov. Ugrabitev turistov, ki se je zgodilo v sredo, je potrdil tudi francoski veleposlanik v Etiopiji, medtem ko etiopska vlada še ni podala uradne izjave v zvezi z ugrabitvijo, kar pa naj bi se zgodilo tekom dneva.

Neimenovani podjetnik je za eno izmed agencij povedal, da je enemu članu skupine uspelo pobegniti in uporabiti satelitski telefon ter o dogajanju obvestiti oblasti. Sicer pa tuji dopisniki poročajo, da so med pogrešanimi tudi številni etiopski vozniki in vodniki.

V težko dostopni pokrajini Afar, kjer je povprečna letna temperatura 34 stopinj Celzija, deluje manjša skupina upornikov, zato vlada zahteva, da so v konvojih, ki potujejo tja, najmanj dve vozili in da jih vedno spremljajo oboroženi stražarji. Ugrabljeni turisti naj bi potovali z dvema oboroženima policistoma in lokalnim vodičem.