Pohvale na račun Črne Gore

Evropski komisar za širitev Rehn je na srečanju s črnogorskim premierom Šturanovićem nakazal na skorajšnji podpis sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju.

Objavljeno
08. marec 2007 20.34
Željko Šturanović
Bruselj - Evropski komisar za širitev Olli Rehn danes v Bruslju po srečanju s črnogorskim premierom Željkom Šturanovićem ni skoparil s pohvalami na račun države v pogajanjih o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju. "Črna gora je v pogajanjih o sporazumu opravila zelo dobro delo," je dejal Rehn. "Ker so tehnična pogajanja končana, se veselim sklenitve sporazuma," je dejal Rehn in dodal, da se bo to zgodilo "zelo kmalu".

Viri pri komisiji so ob tem namignili, da bi bil lahko sporazum o stabilizaciji in pridruževanju parafiran že ta mesec in uradno podpisan še spomladi, saj naj bi Rehn 15. marca obiskal Podgorico, vendar komisar teh ugibanj ni želel potrditi. Na vprašanje, ali bi lahko Črna gora status kandidatke za vstop v EU dobila pred Srbijo, pa je Rehn odgovoril, da "je vse odvisno od posamezne države", stabilizacijsko-pridružitveni sporazum pa je ključni element pri določanju nadaljnjih odnosov.

EU je pogajanja s takratno državno skupnost Srbijo in Črno goro začel oktobra leta 2005. Pogajanja med EU in SČG so sicer potekala "dvotirno", vendar je dvotirnost veljala le v tehničnem smislu, v političnem pa ne. V začetku maja lani so bili pogovori o sporazumu zaradi nezadovoljivega sodelovanja Beograda s haaškim sodiščem prekinjena, Bruselj pa je po referendumu, na katerem se je Črna gora maja odločila za neodvisnost, napovedal ločeno nadaljevanje pogovorov. Ti so s Podgorico ponovno stekli septembra lani.