Pokol in posilstva »načrtovana in premišljena«

Kot je sporočila organizacija Human Rights Watch, je bilo smrtonosno zatrtje protestnikov na stadionu v Gvineji "premišljeno in načrtovano". Vojaška hunta je sistematično pobijala in posiljevala protestnike, je sporočila organizacija.

Objavljeno
28. oktober 2009 14.18
Mo.Z.
Mo.Z.
Conakry - Kot je sporočila organizacija Human Rights Watch (HRW) britanski televiziji BBC, je bilo smrtonosno zatrtje protestnikov na stadionu v Gvineji "premišljeno in načrtovano".

Vojaška hunta je po izjavi HRW 27. septembra obkolila protetsnike, ki so se zbrali na stadiumu, blokirala izhode in sistematično pobijala ter posiljevala protestnike. Aktivisti so še dejali, da je bilo pri tem bilo ubitih 157 ljudi, oblasti sicer poročajo o nekaj mrtvih, ostali pa naj bi bili med gnečo poteptani.

 

Protestniki so se na stadiumu zbrali zato, da so vodjo hunte Mousso Dadisa Camero pozvali, naj ta ne sodeluje na predsedniških volitvah.

 

Zunanji ministri EU so se sicer včeraj dogovorili, da bodo uvedli embargo na prodajo orožja ter sankcije proti voditeljem vojaške hunte v Gvineji prav zaradi grozot, ki so se odvijale na septemberskih protestih.