Policija aretirala več opozicijskih voditeljev

Med aretiranimi je tudi vodja največje opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe Morgan Tsvangirai ter več njegovih kolegov.

Objavljeno
11. marec 2007 16.24
Predsednik Zimbabveja Robert Mugabe - mu res teče voda v grlo?
Harare - Medtem ko je dolgoletni predsednik Zimbabveja, 83-letni Robert Mugabe danes razkril svoje ambicije, da se na volitvah naslednje leto poteguje za še en predsedniški mandat, je policija aretirala več opozicijskih voditeljev, ki so se skušali v zimbabvejski prestolnici Harare udeležiti množičnega molilnega shoda. Opozicija vztraja, da napovedani shod ne prestavlja kršitve prepovedi vseh političnih shodov, ki jo je februarja za tri mesece uvedla zimbabvejska vlada, in sicer po nasilju, ki se je zgopdil minuli mesec na shodu opozicije.

Med aretiranimi so tudi vodja največje opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Morgan Tsvangirai ter več njegovih kolegov. MDC ima po volitvah leta 2005 v 150-članskem zimbabvejskem parlamentu sicer slabo tretjino poslanskih sedežev, medtem ko ostali dobri dve tretjini zasedajo Mugabejevi privrženci.

Policija vztraja, da gre pri molilnem shodu v resnici za protivladni protest. Policisti so privržence opozicije, ki so se skušali udeležiti shoda, razganjali s solzivcem in vodnimi topovi, že pred tem pa so s konvoji zaprli ceste, ki vodijo do prizorišča shoda, ter ljudi pozvali, naj kot "resnični kristjani" spoštujejo prepoved vseh političnih zborovanj.

Molilni shod, kot so ga poimenovali, je sklicala koalicija cerkvenih in opozicijskih ter skupin za varstvo človekovih pravic, imenovana Kampanja za rešitev Zimbabveja, ki se zavzema za politične spremembe v tej južnoafriški državi, ki ji Mugabe in njegova Zimbabvejska afriška narodna zveza - Patriotska fronta (ZANU-PF) vladata že vse od razglasitve neodvisnosti leta 1980.

Z najvišjo stopnjo inflacije na svetu, več kot 1700-odstotno, nezadovoljstvo Zimbabvejcev narašča, kljub temu pa je Mugabe odločen svojo vladavino še utrditi, poleg tega pa je v danes objavljenem pogovoru za časnik The Southern Times napovedal, da se bo na naslednjih volitvah, če bodo v skladu z načrti potekale naslednje leto, ponovno potegoval za še en predsedniški mandat.