Policija razgnala protestnike

Ruska policija je v Nižnem Novgorodu razbila protivladni protestni shod, za katerega organizatorji niso imeli dovoljenja, ter aretirala več deset nasprotnikov vladnega režima.

Objavljeno
24. marec 2007 15.06
Ruska policija je protestnike razgnala s silo
Nižni Novgorod - Ruska policija je danes v Nižnem Novgorodu razbila protivladni protestni shod, za katerega organizatorji niso imeli dovoljenja, ter aretirala več deset nasprotnikov vladnega režima. Po mnenju organizatorjev odziv oblasti na mirne proteste kaže, da se ta boji ljudstva. "Tu ni nobenih skrajnežev. Ljudje želijo le, da se sliši njihov glas," je dejala Oksana Čeliševa.

Protest je pripravilo gibanje Druga Rusija, ki združuje več opozicijskih skupin in je v zadnjih mesecih pripravilo že več podobnih shodov. Mestne oblasti dovoljenja za shod niso izdale, pač pa so se odločile, da mestni trg, kjer naj bi potekal protest, rezervirajo za otroški festival. Organizatorji protesta pa vztrajajo, da je demonstriranje njihova ustavna pravica.

Opozicijski voditelji, med njimi nekdanji ruski premier Mihael Kasjanov in nekdanji šahovski šampion Gari Kasparov, opozarjajo na nadvlado predsednika Vladimirja Putina in njegove vladajoče stranke Združene Rusije v ruskem političnem življenju. Opoziciji ne preostane drugega, kot da se odpravi na cesto, menijo. Opozicijski aktivisti tožijo tudi, da se pred decembrskimi parlamentarnimi in marčnimi predsedniškimi volitvami soočajo z nenehnim nadlegovanjem oblasti in pogostimi aretacijami.