Policija zaključila preiskavo umora Iva Pukanića

Leto dni po umoru urednika hrvaškega časnika Nacional Iva Pukanića in vodje trženja Nika Franjića je hrvaška policija zaključila preiskavo. Uskok se bo v naslednjih dneh odločil, ali bo vložil obtožnico proti osumljencem.

Objavljeno
13. oktober 2009 10.56
Ma. J.
Ma. J.
Zagreb - Leto dni po umoru urednika hrvaškega časnika Nacional Iva Pukanića in vodje trženja pri omenjenem časniku Nika Franjića je hrvaška policija zaključila preiskavo. Izsledke bodo do konca tedna posredovali hrvaškemu uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK), ki se bo že v naslednjih dneh odločil, ali bo vložil obtožnico proti petim osumljencem: Robertu in Luki Mataniću, Amirju Mafalaniju, Slobodanu Đuroviću in Željku Milovanoviću. Obtožnico pa bi po pisanju hrvaškega časnika Večernji list lahko vložili tudi proti ubežniku Bojanu Guduriću, za katerim je razpisana nagrada v višini 100.000 kun, kar je dobrih 13.000 evrov.

Med enoletno preiskavo je hrvaška policija izprašala več prič, še posebej pomembno pa je pričanje skrivne priče, ki je domnevno sodelovala pri načrtovanju umora in se je s tožilstvom dogovorila, da bo pričala proti drugim osumljencem. Ločeni postopki za umor Pukanića in Franjića se sicer vodijo tudi v Srbiji, in sicer proti Sretenu Jociću in Milenku Kuzmanoviću.

 

Pukanića in Franjića je pred uredništvom Nacionala v središču Zagreba 23. oktobra lani ubila bomba, ki je bila nastavljena poleg avtomobila urednika časnika Nacional. Med preiskavo je na plan prišlo več podrobnosti, med njimi, da je umor domnevno naročil Sreten Jocić, ki je zaradi svojih mamilarskih poslov znan tudi kot Joca Amsterdam. Robert in Luka Matanić ter Amir Mafalani naj bi nekaj mesecev pred umorom zasledovali Pukanića ter kupili orožje in eksploziv za napad, ki sta ga domnevno izpeljala Željko Milovanović in Bojan Gudurić.