Policijsko preganjanje protestnikov

Ameriška policija vse pogosteje preganja pripadnike gibanja Zasedimo Wall Street, ki se je razširilo že po vsej državi.

Objavljeno
14. november 2011 19.54
Posodobljeno
14. november 2011 20.06
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York − »Nimamo več parkov, toda naša zavest je ostala. Smo v zagonu, le druge kanale moramo najti,« je za časnik Oregonian povedala Gina Ronning, ena od organizatork podružnice protestniškega gibanja Zasedimo Wall Street v največjem oregonskem mestu Portland. Danes so posebne policijske enote obkrožile parka v središču mesta, kjer so se zbirali protestniki, »očistile« prizorišče in aretirale najmanj 50 demonstrantov. Podobna usoda grozi tudi »okupatorjem« kalifornijskega Oaklanda, tovrstne pozornosti organov pregona pa so bili v zadnjih dnevih deležni tudi drugi večinoma miroljubni člani gibanja 99 odstotkov po številnih ameriških mestih.

Gibanje, ki se je rodilo 17. septembra v New Yorku, se je v zadnjih dveh mesecih razširilo po več ameriških mestih. Sprva so ponekod tudi mestne oblasti javno podprle demonstrante, ki so mirno protestirali proti neuravnoteženi porazdelitvi bogastva v državi in neizmerni moči finančnih korporacij, potem pa so našle številne birokratske razloge za preganjanje protestnikov. Tako je »okupatorje« pred newyorškim Wall Streetom pred prisilno izselitvijo rešil zakon, ki policiji dovoljuje ukrepanje le na javnih površinah, oni pa so zasedli zasebni park v javni uporabi. Drugod so jih pregnali zaradi takšnih predpisov, kakor je prepoved zadrževanja v parkih v nočnih urah. V Denverju, kjer so ta konec tedna aretirali vsaj 20 protestnikov, je prišlo do trenj zato, ker jim je policija neprestano podirala in odnašala mizo, na kateri so razdeljevali hrano. Razlog? Mestni odlok, da na javnih površinah ni dovoljeno omejevati gibanja ljudi.

Kakor so zapisali v javni izjavi organizacije Okupirajmo Denver, so tamkajšnji represivni organi ponovno dokazali, da so najbolj nasilna policija v državi. Tudi organizatorji protestov drugod po državi nimajo pohvalnih besed o policiji, ki jih je ta konec tedna »napadla« v Chapell Hillu, kjer so »okupatorje» pregnali s puškami in brzostrelkami, v Salt Lake Cityju, kjer so jih zaprli 19, in Albanyju, kjer so aretirali 24 demonstrantov, ker so se v nočnih urah zadrževali v javnem parku. »Okupatorji« glavnega mesta newyorške države so sicer eni redkih, ki pohvalno govorijo o represivnih organih, zato so jim celo pripravili zahvalni dan.

V San Franciscu so jo v soboto skupili tudi policisti, saj so enemu strgali uniformo, drugega pa je demonstratorka porezala z britvico. Mestne oblasti po državi se v zadnjih dnevih čedalje glasneje pritožujejo, da se tabori, v katerih so se poselili protestniki, spreminjajo v nevarna območja, kjer je storjenih čedalje več kaznivih dejanj. »Razmere se dramatično slabšajo. To gibanje se je spremenilo, udeleženci so se spremenili. Moramo temeljito premisliti, kakšni bodo naši odnosi s to zelo spremenjeno skupino,« je v nedelo izjavil župan Philadelphie, ki je na prizorišče protestov poslal okrepljene policijske patrulje. Po besedah novinarke agencije AP Verene Dobnik se spreminja tudi prebivalstvo zasedenega parka Svobode ob Wall Streetu, saj da je tam v zadnjem času marsikateri brezdomec odkril brezplačno zatočišče in prehrano.

Kakih 400 »okupatorjev«, ki so se jim pridružili borci za pravice havajskih domorodcev, je poskušalo demonstrirati tudi pred zabaviščem na znani plaži Waikiki, kjer je ameriški predsednik Barack Obama na večerji gostil voditelje držav članic Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec). Zaradi varnostnega obroča se prizorišču niso uspeli niti približati. Pač pa je uporniški duh 99-ih odstotkov med obedujoče državnike vnesel priljubljeni havajski kantavtor Makana, ki si je med nastopom odpel suknjič in razkazoval majico z napisom »Okupirajmo z Aloho [tradicionalnim havajskim pozdravom]!«. Gostom je kakih 45 minut igral različne verzije svoje nove pesmi Mi smo večina, katere refren se glasi: »Okupirali bomo ulice, okupirali bomo sodišča, okupirali bomo vaše pisarne, dokler ne boste poskrbeli za nas večino, ne pa le za peščico.« Voditelji Apeca se pri večerji niso pustili motiti, navzoči predstavniki sedme sile pa pravijo, da Makanovega protesta sploh niso opazili.