Policisti naj ne oklevajo pri uporabi strelnega orožja

Direktor policije v Južni Afriki je svojim zaposlenim ukazal, naj kriminalce, če jih ti napadejo, mirne volje ubijejo. Država se spopada z najvišjim odstotkom kriminala v svetu, zato se je direktor tamkajšnje policije Bheki Cele odločil, da mora sprejeti drastične ukrepe.

Objavljeno
09. november 2009 19.50
Ba.P.
Ba.P.
Cape Town - Direktor policije v Južni Afriki je svojim zaposlenim ukazal, naj kriminalce, če jih ti napadejo, mirne volje ubijejo. Država se spopada z najvišjim odstotkom kriminala v svetu, zato se je direktor tamkajšnje policije Bheki Cele odločil, da mora sprejeti drastične ukrepe. "S kriminalci ne moreš biti prijazen in diplomatski, potrebno se je spustiti na njihov nivo," je povedal Cele.

Bheki Cele je nov policijski komisar v tej afriški državi in odločil se je, da bo pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v nogometu enkrat za vselej opravil s kriminalom. Svojim podrejenim je pojasnil, da lahko uporabijajo zakon v svoj prid in naj zaradi strahu pred morebitnimi kasnejšimi posledicami ne oklevajo, ko je potrebno pritisniti na sprožilec. "Zakon policistu dovoljuje, da uporabi strelsko orožje, če je v nevarnosti, ali če je njegovo življenje ogroženo. Takšen je zakon," je povedal Cele in dodal, da je to tisto kar pričakuje od svojih podrejenih, vseeno pa želi, da bi se zakon nekoliko spremenil - policisti, ki so v samoobrambi ubili človeka po njegovem mnenju ne bi smeli nositi odgovornosti za to dejanje. "Policiste mora ščititi vlada," je povedal Cele. "Kriminalci mislijo, da imajo pod nadzorom celotno državo. Temu ne sme biti tako. Če je edini jezik, ki ga ti ljudje razumejo, jezik nasilja, se bomo v njem odzvali tudi mi. Policistov ne bom spraševal zakaj so streljali na nekoga, ki je imel pri sebi orožje. Če ne bodo zaščiti sami sebe, jih ne bo nihče," je zaključil Cele.

S tem, da je v državi preveč kriminala pa se je strinjal tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma. V povprečju je v Južni Afriki vsak dan ubitih 50 ljudi, povišal pa se je tudi odstotek ropov.