Politična kriza v ZDA: Boj okoli Obamacara se nadaljuje

Barack Obama je poklical vodstvi obeh domov kongresa na posvet v Belo hišo

Objavljeno
02. oktober 2013 22.55
Budget Battle
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Množica zmedenih turistov pred zaprtimi vrati­ trajekta do Kipa svobode in zastonj hamburgerji za javne uslužbence na prisilnem dopustu v Washingtonu sta le dva znaka vladnega zastoja v ZDA. Predsednik Barack Obama je moral skrajšati obisk v jugovzhodni Aziji, medtem pa politiki v kongresu (še) ne nameravajo popustiti.

Restavracija Svinjski trebuh blizu Washingtona je prvi dan zaprtja vlade razdelila 275 sendvičev javnim uslužbencem, ki so morali zaradi političnega spora v kongresu na prisilni neplačani dopust. Ob tem so zapisali, da pomoči ne bo deležen nihče iz kongresa. Zaradi zamrznitve številnih vladnih programov samo zaposleni z območja prestolnice Washington vsak dan izgubijo okoli 220 milijonov dolarjev, ocenjuje Stephen Fuller, direktor središča za regionalne analize na univerzi Georgea Masona v Washingtonu. Po njegovih besedah bodo povsem omejili svojo porabo, kar bodo najbolj občutili restavracije in druga majhna podjetja.

Med prvimi so ameriška politična nesoglasja občutili turisti pred zaprtimi vrati zveznih spomenikov in parkov. V Grand Canyonu, Yosemitu, Yellowstonu in drugih naravnih parkih so jim dali dva dni časa, da zapustijo kampe. V New Yorku so jim namesto izleta do Kipa svobode ponujali križarjenje po zalivu. Zadrgnjeno mošnjo vlade občuti tudi prva ameriška družina v Beli hiši, saj zanjo namesto običajnih devetdesetih skrbi samo še petnajst članov osebja.

Trmoglave stranke in nepopustljiv predsednik

Iz kongresa ni znamenj, da je desnica pripravljena popustiti in sprejeti začasni proračun zvezne vlade brez omejitev za uvajanje reforme zdravstvenega zavarovanja. Republikanska stranka se ob tem na vse kriplje trudi, da bi krivdo za politični zastoj naprtila predsedniku Baracku Obami in demokratom v kongresu.

Predsednik jim ne ostaja dolžan. V torek je skrajneže na desnici obtožil križarskega pohoda, na katerem ne izbirajo sredstev. V sredo so poskušali najti pot iz zastoja na sestanku, ki ga je predsednik sklical v Beli hiši, kar so politični komentatorji na desnici prepoznali kot predsednikovo pripravljenost na pogajanja.

Po drugi strani vse večja nejevolja javnosti pritiska na desnico, predvsem njen zmernejši del pa ima dovolj trmastega izsiljevanja skrajnežev okoli konservativnega gibanja čajankarjev. Vplivni new­yorški poslanec Peter King jih je obtožil, da poskušajo ugrabiti stranko. Po njegovih besedah je vse več poslancev naveličanih zaprtja vlade in so pripravljeni glasovati za zakon o začasnem financiranju brez dodatnih zahtev.

Težava je, da predsednik spodnjega doma in vodja republikanske večine John Boehner še ni pripravljen na takšen korak in pristaja na zahteve skrajnega krila, da z »obvoznimi« zakoni uvedejo ponovno financiranje njim ljubih vladnih programov. Bela hiša je nemudoma napovedala veto nanje, saj pri reformi zdravstvenega zavarovanja ne želi popuščati.

Ta naj bi omogočila, da bodo končno vsi Američani imeli zdrav­stveno zavarovanje, in velja za ključni dosežek Obame in demokratov. Republikanci zadnja tri leta skoraj vso energijo usmerjajo v rušenje osovraženega Obamacara, pri čemer jim je uspelo proti njemu prevesiti večinsko mnenje javnosti.

Trik televizijskega komika Jimmyja Fallona

Ta zelo malo ve o vsebini, stroških in posledicah reforme, kar je na norčav način pokazal ameriški televizijski komik Jimmy Fallon. Ljudi na ulicah Los Angelesa je spraševal, kaj je bolje, Obamacare ali zakon o dostopni oskrbi (kar je eno in isto). Vsi so brez pomisleka zavrnili Obamacare, nekdo celo z besedami, da je »socialističen«, medtem ko se mu je zakon o dostopni oskrbi zdel bolj »ameriški«.

Podobna zgodba se je dogajala v zvezni državi Kentucky, kjer so obiskovalci festivala viskija na stojnici zdravstvenega programa Kynect hvalili njegova dostopna zdravstvena zavarovanja, »povsem drugačna od neumnega Obamacara«.­ Zadrega je bila še večja, ko so jim pojasnili, da je Kynect tržnica zdravstvenih programov, ki so jo v Kentuckyju oblikovali v okviru reforme Obamacare.

V torek so po ZDA začele delovati podobne zdravstvene tržnice, na katerih lahko Američani kupijo dostopna zdravstvena zavarovanja. Naval je bil tako velik, da so se spletna mesta soočila s tehničnimi težavami in se začela izklapljati. Republikanci so to takoj razglasili za nov dokaz nefunkcionalnosti sistema Obamacare, predsednik pa jim je odgovoril, da je tudi Apple ob nedavnem zagonu novega operacijskega sistema za telefone iphone odkril napako, pa so ga popravili, ne pa zaprli podjetja.