Poljaki ostro proti splavu

Več tisoč Poljakov je danes v Varšavi zahtevalo popolno prepoved splava, tudi v primeru zanositve ob posilstvu in incestu. Zborovanje je soorganiziral konservativni rimskokatoliški radio Marija.

Objavljeno
28. marec 2007 20.35
Pohod za življenje konservativnih sil za popolno prepoved splava na Poljskem
Varšava - Več tisoč Poljakov je danes v Varšavi zahtevalo popolno prepoved splava, tudi v primeru zanositve ob posilstvu in incestu.

Zborovanje so organizirali konservativni rimskokatoliški radio Marija, desničarske stranke in "borci" proti splavu, ki zahtevajo spremembe ustave, ki bi omogočile nadaljnjo zaostritev zakona o splavu, ki je že sedaj eden najostrejših v EU.

Istočasno se je v Varšavi zbralo tudi okoli 700 ljudi, ki podpirajo pravico do splava.

Zborovanja pred parlamentom, kjer poslanci razpravljajo o spremembah ustave, se je udeležilo okoli 4000 ljudi. Ustava sicer dovoljuje splav do 12. tedna nosečnosti, če je življenje matere v nevarnosti, če je zarodek poškodovan ali če je nosečnost posledica posilstva ali incesta.

Spremembe ustave ua popolno prepoved splava

Skrajno konservativni vladni stranki Liga poljskih družin in Zakon in pravičnost (PiS) sta predlagali tri spremembe ustave, ki bi uveljavile popolno prepoved splava oziroma zaščito življenja od spočetja, vendar nobeden od predlogov nima veliko možnosti za potrditev v parlamentu, saj mu največja opozicijska stranka ostro nasprotuje. Za spremembe ustave je namreč potrebna dvotretjinska večina 480-članskega parlamenta, ki naj bi o spremembah odločal v sredini aprila.

Za življenje ali za svobodo izbire?

Današnjega zborovanja v podporo spremembam ustave so se sicer udeležili večinoma starejši Poljaki, ki so med shodom po središču poljskega glavnega mesta nosili plakate z napisi "Ali me lahko res ubiješ". V Varšavi pa se je istočasno zbralo tudi okoli 700 Poljakov, ki so zahtevali pravico do splava. "Ne papež, ne predsednik, sama se bom odločila," se je glasil napis na enem od plakatov.