Poljaki želijo referendum o protiraketnem ščitu

Vse več Poljakov nasprotuje postavitvi delov ameriškega protiraketnega ščita na ozemlju svoje države in kar 65 odstotkov jih zahteva, da bi morali o tem vprašanju odločati na referendumu.

Objavljeno
19. marec 2007 14.45
Rusija nasprotuje ameriškim načrtom širjenja protiraketnega obrambnega sistema
Varšava - Vse več Poljakov nasprotuje postavitvi delov ameriškega protiraketnega ščita na ozemlju svoje države in kar 65 odstotkov jih zahteva, da bi morali o tem vprašanju odločati na referendumu, je pokazala javnomnenjska raziskava poljskega dnevnika Rzeczpospolita.

Samo 30 odstotkov Poljakov se strinja z namestitvijo prestreznih raket za obrambo pred morebitnimi balističnimi raketami iz "odpadniških držav", kot ZDA imenujejo Iran ali pa Severno Korejo.

Vlada v Varšavi noče slišati svojih državljanov

Vlada v Varšavi pa na drugi strani noče slišati za zahteve svojih državljanov, podobno kot tudi ne vlada na Češkem, kjer naj bi stali radarji protiraketnega ščita. Na Češkem je parlament prejšnji teden tudi uradno zavrnil predlog zakona, ki bi dovoljeval razpis referenduma o tem vprašanju.

Kljub temu je češka vas Trokavec v bližini Plzna v soboto izvedla protestni referendum proti postavitvi ameriškega protiraketnega ščita na Češkem. Referenduma se je udeležilo 72 od 89 volilnih upravičencev in 71 se jih je izreklo proti postavitvi radarjev. Po načrtih naj bi sicer radarsko postajo postavili le kaka dva kilometra stran od vasi Trokavec, prebivalci vasi pa so, kot pravijo, želeli s tem referendumom povedati predvsem, da bi morali imeti pravico do odločanja o tem vprašanju tudi državljani.