"Poljska brez veta le, če Rusija popusti pri mesu"

Poljski predsednik Lech Kaczynski je dejal, da je Varšava pripravljena umakniti veto na pogajanja o sporazumu o partnerstvu med Evropsko unijo in Rusijo.

Objavljeno
04. april 2007 19.44
Barroso na zasedanju evropskega parlamenta
Varšava - Poljski predsednik Lech Kaczynski je danes dejal, da je Varšava pripravljena umakniti veto na pogajanja o sporazumu o partnerstvu med Evropsko unijo in Rusijo, če bo Moskva odpravila embargo na uvoz mesa iz Poljske.

Kot so danes pojasnili predstavniki nemškega predsedstva EU in Evropske komisije, je Poljska nakazala, da bi utegnila prenehati z blokado začetka pogajanj med EU in Rusijo.

Tiskovni predstavnik komisije Johannes Laitenberger je ob tem povedal, da je Poljska obvestila unijo, da se strinja z začetkom pogovorov med EU in Moskvo. Laitenberger je dejal, da je prenehanje nasprotovanja pogajanjem med EU in Rusijo "dodaten prispevek globalnemu reševanju vprašanj med unijo in Rusijo". Ni pa omenil, ali je Poljska v zameno za umik veta postavila kakšne pogoje.

Barroso potezo označil kot pozitivno

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je potezo Varšave pred novinarji v Bruslju označil kot pozitivno, in ob tem menil, da "gredo stvari v pravo smer".

Varšava je začetek pogajanj o prihodnjem partnerstvu EU in Rusije blokirala od novembra lani zaradi zapore na uvoz poljskega mesa v Rusijo, ki velja od konca leta 2005. Medtem ko ruske oblasti vztrajajo, da so prepoved uvoza uvedle zaradi neustreznih poljskih standardov za varnost hrane, je Varšava vseskozi vztrajala, da je prepoved politične narave.

Pogajanja o sporazumu EU-Rusija naj bi se začela 18. maja v ruski Samari. Sporazum, ki danes ureja gospodarsko in politično sodelovanje med EU in Moskvo, se sicer izteče konec letošnjega leta.