Poljska imela 20 let nameščeno jedrsko orožje

Na Poljskem je bilo jedrsko orožje nameščeno 20 let, kažejo doslej neznani dokumenti o tako imenovani operaciji Wisla, poročajo poljski mediji.

Objavljeno
26. januar 2007 20.42
Na Poljskem je bilo jedrsko orožje nameščeno 20 let
Varšava - Na Poljskem je bilo jedrsko orožje nameščeno 20 let, kažejo doslej neznani dokumenti o t. i. operaciji Wisla, o čemer v današnji izdaji poroča poljski dnevnik Dziennik. Poljska nacionalna armada bi tako lahko v primeru napada na Varšavski pakt na Zahodno Evropo izstrelila 178 jedrskih konic, navaja časnik.

Gre za najbolj varovano skrivnost komunistične Poljske, znano pa je le, da je bilo jedrsko orožje nameščeno na ozemlju Poljske. Natančnih podatkov o podrobnostih ni na voljo. Dokumenti o operaciji Wisla se sicer nahajajo med tajnimi dokumenti Varšavskega pakta, ki jih je lani objavil poljski obrambni minister Radek Sikorski.

To, da naj bi se jedrska skladišča nahajala na Poljskem, je urejal sporazum, ki sta ga 25. februarja 1967 podpisala tedanji poljski obrambni minister Marian Spychalski in sovjetski obrambni minister Andrej Grička. Skladišča so nato med letoma 1967 in 1970 postavili v majhnih krajih Templewo, Brzeznica-Kolonia in Podborsk. Njihovo izgradnjo je financirala Poljska, izključno pravico do uporabe pa je imela Moskva.