Poljska in Češka še brez odločitve

Vladi obeh držav možnost postavitve protiraketnega ščita na svojem ozemlju še preučujeta, odločitev pa bo sprejeta v sodelovanju z državami EU.

Objavljeno
06. marec 2007 15.55
Bruselj - Poljska in Češka še nista sprejeli končne odločitve o tem, ali bosta sprejeli ameriški projekt o vzpostavitvi protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi, sta v ponedeljek v Bruslju ob kosilu zunanjih ministrov Evropske unije zagotovila zunanja ministra obeh članic EU, Anna Fotyga in Karel Schwarzenberg, je dejal predsedujoči Svetu EU, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier.

O ameriških načrtih prvič tudi zunanji ministri EU

Zunanji ministri EU so v ponedeljek ob kosilu prvič razpravljali o ameriških načrtih za postavitev dela protiraketnega ščita na Češkem in Poljskem. V pogovorih sta vodji poljske in češke diplomacije dejala, da njuni vladi možnost postavitve protiraketnega ščita na ozemlju obeh držav še preučujeta in da še vedno ni dokončne odločitve o tem, je dejal Steinmeier.

Na odločitev obeh držav bo po napovedih obeh zunanjih ministrov treba počakati še nekaj časa, pa je po pogovorih dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana. Odločitev "bo sprejeta v sodelovanju z državami EU," je zatrdil.

Odziv EU: Od nasprotovanja do podpore

Načrti Washingtona za namestitev protiraketnega ščita v Vzhodni Evropi so v nekaterih državah EU sprožili številne kritike in burne odzive.

Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plassnik je v ponedeljek na kosilu poudarila, da je "med prebivalci v Avstriji nekaj zaskrbljenosti", poroča bruseljski spletni bilten EUobserver.
Vodja luksemburške diplomacije Jean Asselborn je izrazil zaskrbljenost, da bi Varšava in Praga s privolitvijo v postavitev protiraketnega ščita na njunem ozemlju lahko sprožili nove napetosti med EU in Rusijo. "Zame je nepojmljivo, da bi po koncu 20. stoletja in po padcu Berlinskega zidu kdorkoli ponovno začel z zaostrovanjem," je dejal. "V Evropi ne bo stabilnosti, če bomo Rusijo potisnili v kot. Poljski in Češki moramo pomagati, da se bosta približali evropskemu stališču," je zatrdil.

Nasprotno pa je danski zunanji minister Per Stig Moeller izrazil podporo načrtovanemu ameriškemu sistemu. "Obrambni ščit, namenjen obrambi pred raketami, usmerjenimi v naše glave, je boljši, kot da ga nimamo in dobimo rakete v glavo", je dejal, poroča EUobserver.

Rusko nasprotovanje namestitvi ščita

Poljska in Češka sta sicer nedavno izrazili interes za začetek pogajanj o možnosti postavitve ameriškega protiraketnega ščita. ZDA želijo na ozemlju Poljske namestiti deset prestreznih baz, na Češkem pa radarsko postajo. S tem naj bi po navedbah ameriške administracije preprečevali morebitne raketne napade na ZDA in Evropo z Bližnjega vzhoda.

Ameriški protiraketni ščit že vključuje prestrezni bazi na Aljaski in v Kaliforniji, ki naj bi ZDA varovale pred napadi Severne Koreje, o možnosti namestitve dela tega obrambnega sistema pa se z Washingtonom pogaja tudi Velika Britanija. Rusija namestitvi delov protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem ostro nasprotuje.