Poljska še ne bo umaknila veta

Poljska, kljub novemu predlogu Finske, ni pripravljena umakniti veta na začetek pogajanj o novem sporazumu o sodelovanju med unijo in Rusijo.

Objavljeno
20. december 2006 17.42
Nekdaj zvezdnika otroških filmov, zdaj vrhovna poveljevalca Poljske; Lech (desno) in Jaroslaw Kaczynski
Bruselj - Kljub temu da je finsko predsedstvo Evropske unije stalnim predstavnikom držav članic pri EU predstavilo nov predlog, ki naj bi prepričal Poljsko, naj umakne svoj veto na začetek pogajanj o novem sporazumu o sodelovanju med unijo in Rusijo, države dogovora o tem danes niso uspele doseči. "Nič se ni spremenilo, dogovora ni bilo," je bil jasen poljski predstavnik za stike z javnostjo Zbigniew Gnatowski.

"Ponudba ni bila dovolj dobra za Poljsko, šla pa je predaleč za dve drugi članici," so povedali evropski viri.

Poljska je konec minulega tedna ob robu vrha EU v Bruslju nakazala pripravljenost na umik veta na začetek teh pogajanj, če bo Rusija v 50 dneh po začetku pogajanj odpravila embargo na uvoz poljskega mesa. Ruski embargo je bil namreč eden od razlogov za poljsko blokado pogajanj o prihodnjem partnerstvu EU in Rusije. Po načrtih naj bi se začela konec novembra na vrhu EU-Rusija, vendar pa je njihov začetek blokirala Varšava, ki je med razlogi za veto navedla tudi dejstvo, da Rusija še ni podpisala mednarodne energetske listine.

Sporazum o prihodnjem partnerstvu med EU in Rusijo naj bi nadomestil deset let star sporazum, ki mu prihodnje leto poteče rok. Z njim naj bi strani okrepili in formalno uredili odnose, ki so spričo vedno bolj očitne odvisnosti Evrope od ruskih energentov izrednega pomena.