Poljski premier dobil zaupnico

Njegovo delo in delo vlade je podprlo 233 poslancev, proti zaupnici pa je glasovalo 219 poslancev.

Objavljeno
11. oktober 2012 20.51
Posodobljeno
12. oktober 2012 06.00
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Varšava - Poljski premier Donald Tusk je danes uspešno prestal glasovanje o zaupnici v poljskem sejmu, ki jo je zahteval pred izvajanjem ključnih reform za ohranitev gospodarske rasti sredi krize v Evropi. Njegovo delo in delo vlade je podprlo 233 poslancev, proti zaupnici pa je glasovalo 219 poslancev, piše Slovenska tiskovna agencija.

Tusk se je za preverjanje zaupanja v parlamentu odločil zaradi vse nižjega zaupanja, ki ga v javnosti beleži njegova Državljanska platforma (PO). V današnjem nagovoru je napovedal obsežna vlaganja v energetiko, infrastrukturo in krepitev javne službe, da bi ohranili zdravje gospodarstva. Gre za program za naslednja tri leta, ki je po njegovem mnenju potreboval tudi glasovanje o zaupnici vladi.

Poslanci PO in manjše Poljske ljudske stranke (PSL) so na glasovanju strnili vrste in brezpogojno podrli premiera in njegovo vlado. Opozicija, v kateri prevladujejo poslanci stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega, pa so bili odločno proti in so premieru očitali pomanjkanje vizij. A na koncu Tuskovi nasprotniki niso bili dovolj močni. Vzdržanih poslancev pri glasovanju ni bilo.

Kljub temu, da je Poljska edina v Evropi, ki ni občutila recesije, je Tusk, ki si je nov mandat zagotovil na volitvah pred letom dni, pod čedalje večjimi pritiski, njegova priljubljenost pa strmo pada. Veliko skrb mu povzroča tudi upočasnjevanje gospodarske rasti, ki jo zdaj namerava ohraniti z različnimi reformami.

Te pa vsem niso po godu. Najbolj težavna je pokojninska reforma, ki naj bi zvišala starostno mejo za upokojitev na 67 let za vse. Konec septembra je proti reformi v Varšavi protestiralo tudi okoli 100.000 ljudi.

Razburjajo tudi načrti, da bi država prenehala financirati verske skupnosti na Poljskem. Katoliška cerkev je že zagrozila, da bo vložila pritožbo na ustavno sodišče, če bo financiranje odpravljeno, še piše STA.