Polom za Merklovo v Hamburgu

Nemško super volilno leto se je za krščanske demokrate (CDU) kanclerke Angele Merkel začelo z velikim polomom v Hamburgu. V mestu, v katerem so bili na oblasti zadnjih deset let, so po rezultatih vzporednih volitev televizije ARD dobili le 20,5 odstotka glasov.

Objavljeno
20. februar 2011 19.47
Peter Žerjavič, Berlin
Peter Žerjavič, Berlin
Berlin - To je njihov doslej najslabši izkupiček v Hamburgu, dobili so za več kakor polovico manj kakor na zadnjih deželnih volitvah pred tremi leti. Veliki zmagovalci v hanzeatskem mestu so tamkajšnji socialdemokrati (SPD) pod vodstvom Olafa Scholza, ki se jim z 49,5 odstotka glasov obeta absolutna večina v hamburškem deželnem parlamentu. Ob Scholzevi priljubljenosti velja za glavni razlog uspeha njihova usmerjenost na gospodarska vprašanja. Poleg tega so obljubili brezplačne vrtce in gradnjo socialnih stanovanj. V SPD upajo, da bo uspeh v Hamburgu prelomnica in spodbuda za začetek preobrata na zvezni ravni.

Nemški socialdemokraciji se po neuspehu na zveznih volitvah septembra 2009 še ni uspelo rešiti iz krize in po javnomnenjskih raziskavah bi dobili kvečjemu četrtino glasov. CDU na drugi strani bolečemu porazu noče prepisati velike teže, češ, slab izkupiček je povezan le z razmerami v Hamburgu.

V Nemčiji bo letos še šest deželnih volitev, najpomembnejše bodo konec marca v Baden-Württembergu na jugozahodu države, kjer utegne CDU izgubiti oblast po več kot petdesetletni vladavini. V hamburški parlament naj bi se prebili še Zeleni z 11,5, Levica s sedmimi in liberalci (FDP) s 6,5 odstotka glasov.