Pomoč ali zaseg?

Legendarni preiskovalni novinar Seymour Hersh je ugotovil, da je vrh ameriške vojske že pred časom ustanovil posebno enoto za »nujno posredovanje«, če bi bila varnost pakistanskega jedrskega orožja ogrožena.

Objavljeno
09. november 2009 20.48
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
Ameriški tednik New Yorker je v zadnji številki objavil zgodbo o vse večji želji Združenih držav po nadzoru pakistanskega jedrskega orožja. Legendarni preiskovalni novinar Seymour Hersh je med drugim ugotovil, da je vrh ameriške vojske že pred časom ustanovil posebno enoto za »nujno posredovanje«, če bi bila varnost pakistanskega jedrskega orožja ogrožena. Skrivna enota je nameščena v Marylandu in se lahko najpozneje v štirih urah po sprožitvi alarma (denimo v primeru izginotja enega samega jedrskega vžigalnika) odpravi proti Pakistanu. Pred meseci se je, kakor piše Hersh, to že zgodilo - šele po pristanku posebnih enot v Dubaju se je izkazalo, da je šlo za lažni alarm. Članek, v katerem so navedeni najvišji mogoči viri - med njimi tudi Pervez Mušaraf in Asif Ali Zardari, prejšnji in zdajšnji pakistanski predsednik - je v Pakistanu zbudil srdite odzive.

Članek v New Yorkerju razkriva, da uradni Washington, ki je zaradi krepitve uporniškega gibanja in vedno slabših varnostnih razmer v Pakistanu vse bolj zaskrbljen za varnost jedrskega orožja, pripravlja načrt zavarovanja najmočnejšega orožja na svetu - Pakistan ima trenutno osemdeset do sto jedrskih konic, ki jih je v jedrski tekmi z Indijo prvič preizkusil leta 1998.

Z vojaškim jedrskim programom se v Pakistanu ukvarja 20.000 ljudi


Hersh piše, da se je ameriška administracija v zadnjih mesecih na skrivnih, »visoko občutljivih« pogovorih z vodstvom pakistanske vojske dogovarjala o možnosti, da bi ameriška vojska v primeru krize pomagala zavarovati pakistanski jedrski arzenal. Eden izmed načinov pomoči je finančna pomoč in urjenje pakistanskih enot, ki varujejo jedrske zmogljivosti. Junija je ameriški kongres tako odobril štiristo milijonov dolarjev za urjenje in opremo pakistanskih vojakov, ki sodelujejo pri varovanju jedrskih zmogljivosti - z vojaškim jedrskim programom se v Pakistanu sicer ukvarja okoli 20.000 ljudi. Po avtorjevih besedah se Washington pripravlja prevzeti nadzor nad pakistanskim jedrskim orožjem, saj se boji, da bodo to zaradi stopnjujočega se vpliva islamskih skrajnežev - tudi znotraj pakistanske vojske - v bližnji prihodnosti storili uporniki.

Ameriški vojaški vpliv v Pakistanu se sicer stopnjuje: to je najbolj opazno ob meji s Pakistanom, kjer daljinsko vodena ameriška letala predator vsak dan napadajo uporniške in civilne tarče na pakistanski strani meje, v Islamabad pa prihaja vse več visokih ameriških politikov in generalov (med njimi zunanja ministrica Hillary Clinton in kongresnik John Kerry). Celotni projekt vzpostavljanja nadzora nad pakistanskim jedrskim arzenalom po Hershevih besedah vodi poveljnik generalštaba ameriške vojske admiral Mike Mullen.

Stopnjujoči se ameriški vpliv zbuja v Pakistanu veliko nelagodja, celo sovražnost, mnogi Pakistanci pa se bojijo, da je pravi ameriški cilj uničenje in ne varovanje njihovega jedrskega orožja, kar bi bilo za Pakistan v odnosih z Indijo, večno sovražnico, strateška katastrofa.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela