Poniževanje vojaka Manninga

Prejšnjo sredo so novico, da je vojaško tožilstvo razširilo obtožnico proti domnevnemu tatu zaupnih ameriških dokumentov, v vojaških priporih oporišča marincev v Quanticu v Virginiji svojevrstno »proslavili«.

Objavljeno
07. marec 2011 09.22
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
New York – Trindvajsetletnemu vojaku Bradleyu Manningu, ki ga sumijo, da je predal dokumente portalu WikiLeaks, so odvzeli vsa oblačila. Potem je moral v samici gol sedeti sedem ur, dokler ni ob petih zjutraj prišel nadzornik, ki je golega Manninga postrojil pred celico, medtem ko je prešteval ostale pripornike. Nekdanjemu vojaškemu obveščevalnemu analitiku nižjega ranga so vrnili obleko šele po desetih minutah prisilnega ekshibicionizma.

Zaradi nemogočih razmer, v katerih čaka Manning na sojenje, se njegov odvetnik David Coombs pritožuje vse od aretacije lanskega maja. O tem, da mora osumljeni vojak 23 ur na dan preždeti v samici, kjer se ne sme niti razgibavati, so poročali le bolj levičarski mediji. Tudi o opozorilih o nevzdržnih razmerah iz ženevske pisarne Manfreda Nowaka, posebnega poročevalca Združenih narodov za mučenje, ali protestih skupine uglednih ameriških psihologov širša javnost ni izvedela. »Manning prestaja obliko krutega, neobičajnega in nečloveškega ravnanja, ki je v nasprotju z ameriškimi zakoni,« so zapisali Psihologi za družbeno odgovornost.

Medtem ko so na televizijah konservativni komentatorji tekmovali, kdo bo predlagal ostrejšo kazen za izdajalca, so se liberalni blogerji zgrozili, ko je časnik New York Times objavil Manningov portret, poln cenenih psihologizmov, ki so razloge za njegovo dejanje iskali v travmah iz otroštva in ponižanjih, ki jih je doživel zaradi svoje istospolne usmeritve. Zaradi članka, ki skorajda ni omenil Manningovih jasno izraženih političnih razlogov za krajo tajnih dokumentov »izkoriščevalskega svetovnega policaja«, se je razhudil tudi ustanovitelj portala Wikileaks Julian Assange, ki pri zadnji objavi tajnih diplomatskih depeš ni več hotel sodelovati z NYT.

Odnosi med vodilnim ameriškim dnevnikom in Assangeom še vedno niso prijateljski, a NYT je tokrat presenetil svoje kritike, saj je bil prvi vodilni medij, ki je objavil zgodbo o Manningovem prisilnem striptizu. V časniku so navedli besede zgroženega odvetnika Coombsa: »Za tako poniževalno obravnavo ni opravičila ali utemeljitve. To je sramota za naše vojaško pravosodje, ki je ne bi smeli dopuščati. Noben drug pripornik v tej ustanovi ni prisiljen v takšno izolacijo in poniževanje.«

Na sedežu marincev niso pričakovali, da se bodo zagovarjali pred mediji. Zato je njihov tiskovni predstavnik poročnik Brian Villiard za NYT povedal, da jim ne sme izdati, zakaj slačijo Manninga, češ da bi bil to poseg v njegovo zasebnost. Ko so začeli še drugi povzemati zgodbo, je uradni govorec Pentagona Geoffrey Morrell za MSNBC izjavil, da obravnavanje Manninga ustreza »resnosti obtožb, pričakovani dolžini zaporne kazni in posledicam za nacionalno varnost«.

Dan kasneje marincev ni več skrbela Manningova zasebnost. Poročnik Villiard je povedal, da ga bodo odslej vsako noč slekli in prisilili, da zjutraj gol stoji pred samico. »To je previdnostni ukrep, ki zagotavlja, da pripornik ne poškoduje samega sebe.« Odvetnik Coombs trdi, da njegova stranka ni nikoli razmišljala in ne razmišlja o samomoru.