Ponovno sojenje zdravniku, ki je pomagal uloviti bin Ladna

Do razveljavitve sojenja je prišlo, ker je sodnik v prvem sojenju prestopil svoja pooblastila.

Objavljeno
29. avgust 2013 16.58
PAKISTAN-US-ATTACKS-BINLADEN-FILES
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Islamabad - Komisar pakistanske province Pešavar je danes izdal odlok o ponovnem sojenju zdravniku, ki je ameriški obveščevalni agenciji Cia pomagal najti vodjo mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osamo bin Ladna. Šakil Afridi je bil zaradi izdaje obsojen na 33 let zapora.

Do razveljavitve sojenja je prišlo, ker je sodnik v prvem sojenju prestopil svoja pooblastila. Za izrek kazni namreč ni imel dovolj visokega statusa, saj naj bi bil le sodni uradnik.

Afridi je ob obsodbe maja 2012 zaprt v osrednjem zaporu v Pešavarju, tam pa bo ostal tudi do novega sojenja. Datuma zanj sicer še niso določili.

Afridi je vrsto let delal kot kirurg na plemenskem območju Kiber v bližini meje z Afganistanom, ki je preplavljeno s pripadniki talibanov in Al Kaide. Potem ko ga je rekrutirala Cia, je po Pakistanu izvajal lažne akcije cepljenja, v resnici pa je jemal vzorce DNK, na podlagi česar je Američanom uspelo odkriti skrivališče vodje teroristične mreže Al Kaida v pakistanskem Abotabadu.

Bin Ladna so 2. maja 2011 ubili pripadniki ameriških posebnih enot v tajni operaciji, o kateri Pakistan ni bil obveščen. To je močno zaostrilo odnose med državama.