Poplave z domov pregnale skoraj dva milijona Indijcev

Indijska zvezna država Asam se spopada že s tretjimi večjimi poplavami letos. Vode so narasle tudi v Veliki Britaniji.

Objavljeno
25. september 2012 19.02
INDIA-WEATHER-FLOODS
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New Delhi, London - O težavah zaradi obilnega deževja poročajo tako iz Indije kot iz Velike Britanije. Medtem ko so z severovzhoda Britanije morali evakuirati več deset ljudi, je moralo svoje domove zapustiti že 1,8  milijona Indijcev.

Monsunsko deževje je severovzhodno indijsko zvezno državo Asam zajelo pred dnevi. Po zadnjih podatkih je zaradi vode, ki je prestopila bregove reke Brahmaputra, v zadnjih treh dneh umrlo že 13 ljudi. Pod vodo je 19 od 27 okrožji v Asamu. Danes je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na pomoč ljudem, ki so zaradi poplav odrezani od sveta, priskočila tudi vojska, ki jim s helikopterji dostavlja riž, vodo in otroško hrano.

Eden od prebivalcev največjega rečnega otoka na svetu Majuli na vzhodu Asama je povedal, da je zaradi obilnega deževja popustil jez višje na reki. »Imeli smo le toliko časa, da smo pograbili nekaj oblek in steklenic pitne vode,« je povedal.

Po besedah oblasti so po državi postavili 3000 evakuacijskih centrov. Reševanje prizadetih v poplavah močno ovira tudi nadaljnje deževje, zaradi katerega se bo po pričakovanjih nivo reke še dvignil. To so sicer že tretje večje poplave letos, Brahmaputra je poplavljala že v juniju in avgustu.

Reke prestopile bregove tudi v Angliji in Walesu

Hude poplave so v zadnjih dneh prizadele tudi Veliko Britanijo, kjer je na nekaterih območjih v zadnjih 24 urah padlo več dežja kot v povprečnem mesecu dni. V Angliji in Walesu je pod vodo približno 200 zgradb, motena sta tudi cestni in potniški promet, poroča Telegraph.

Britanska agencija za okolje je danes izdala 73 opozoril pred naraslimi rekami in več kot 150 drugih opozoril. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo obilno deževje nadaljevalo.