Popotresni sunki povzročajo paniko

Močnejši potresni sunek je danes znova stresel območje indonezijske pokrajine Aceh, ki so jo decembra lani opustošili katastrofalen potres in popotresni valovi.

Objavljeno
18. marec 2005 10.52
Televizijski posnetek indonezijske televizije iz pokrajine Aceh
Džakarta - Močnejši potresni sunek je danes znova stresel območje indonezijske pokrajine Aceh, ki so jo je decembra lani opustošili katastrofalen potres in cunami. Seizmologi so danes kakih 90 kilometrov zahodno od glavnega mesta province, Banda Aceh, zabeležili potresni sunek z močjo 6,1 stopnje po Richterju. Nevarnosti za pojav popotresnih morskih valov ni, so zagotovili lokalni strokovnjaki, prav tako za zdaj ni poročil o morebitnih žrtvah ali gmotni škodi.

Decembrska katastrofa vzela 300.000 življenj

Konec decembra lani je Aceh najprej stresel katastrofalen potres z magnitudo 9 stopnje po Richterju, nato pa so na obale Sumatre prihrumeli še ogromni popotresni valovi, cunamiji. V katastrofi je samo v Acehu, ki sicer leži na severozahodu indonezijskega otoka Sumatra, umrlo več kot 126.000 ljudi, več kot 90.000 pa jih še vedno pogrešajo in so najverjetneje mrtvi. Skupno je v desetih državah ob indijskem oceanu v omenjeni katastrofi umrlo okoli 300.000 ljudi.

Tla se tresejo dnevno


Po tem katastrofalnem potresu območje še vedno skoraj dnevno pretresajo potresni sunki, večkrat tudi močnejši od 5. stopnje po Richterjevi lestvici. Pogosto med prebivalci povzročijo tudi paniko in strah pred novimi cunamiji.

Ocena škode

Celovita ocena škode, ki so jo povzročili decembrski potres in popotresni valovi, se bo začela ta konec tedna. Študijo bo izvajala mednarodna organizacija, trajala pa bo šest tednov.