Poročilo EU za Hrvaško dobrodošel smerokaz

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je na seji hrvaške vlade ocenila, da je poročilo Evropske komisije o napredku Hrvaške "dobrodošel smerokaz", ter da je Hrvaška na "začetku konca zelo pomembnega dela".

Objavljeno
15. oktober 2009 13.33
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Zagreb - Hrvaška premierka Jadranka Kosor je na seji hrvaške vlade ocenila, da je poročilo Evropske komisije o napredku Hrvaške "dobrodošel smerokaz", ter da je Hrvaška na "začetku konca zelo pomembnega dela". Prepričana je, da bo Hrvaška pogajanja za vstop v EU končala jeseni prihodnje leto.

"Gre za resnično dobro poročilo in prepričani smo, da je bilo to zadnje tovrstno poročilo za Hrvaško, ter da bomo ob enakem času prihodnje leto končali pogajanja," je ob začetku današnje redne seje hrvaške vlade dejala Kosorjeva.

 

Poudarila je še, si bo morala Hrvaška dodatno prizadevati in vložiti dodatne moči v boj proti korupciji in urediti zadeve v pravosodju. Vse ministre hrvaške vlade je ob tem pozvala, naj vložijo dodatne napore za dosego končnega cilja - vstop v EU. "Z vsemi močmi in polnimi jadri naprej," je še dejala hrvaška premierka.

 

Kosorjeva je še ocenila, da je predlog Evropske komisije, ki ga je poslala Svetu EU glede oblikovanja ad hoc tehnične skupine za izdelavo osnutka pristopne pogodbe, ter predlog za pripravo finančnega paketa, jasen dokaz, da je Hrvaška prispela "na začetek konca nekega zelo pomembnega dela". Dodala je, da je hrvaška vlada letos poslala v sabor 70 od načrtovanih 86 zakonov, ki jih je treba prilagoditi pravnemu redu EU.


Kacin pozdravlja poročilo komisije o Srbiji

Evropski poslanec Jelko Kacin (ALDE/LDS) je pozdravil letošnje poročilo evropske komisije o strategiji širitve EU. »Kot poročevalec EP za Srbijo izrekam še posebno priznanje komisiji, ki je pripravila zelo celovito, uravnoteženo in natančno poročilo o Srbiji. V njem je veliko pohval in priznanj za napredek in dosežke, pa tudi dovolj argumentiranih opozoril, ko gre za pomanjkanje napredka ali celo blokade«, poudarja Kacin.


Pozitivni premiki so opazni na področju boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, opažena so ukrepanja, ki dajejo jasna sporočila tudi širši javnosti. Področje tujcev, migracij, mejne kontrole in preprečevanja trgovine z ljudmi ter reforma policije so potrdilo, da Srbija dela dobro in več kot prej. Več poudarka pa je potrebno dati imprelemntaciji sprejetih zavez.


»Priznanje je potrebno izreči tudi vladi Republike Srbije, ki je pokazala odločno zavezanost evropskim integracijam in na številnih področjih pripravila zakonske predloge v skladu z s standardi EU. Toda učinkovito uresničevanje v praksi marsikje šepa«, je poudaril Kacin. S tem misli na volilno zakonodajo, odmevnih obsodilnih sodb namreč še vedno ni. Statut Vojvodine je, kot pravi Kacin, še vedno blokiran.


Kacin je pozitivno ocenil tudi poziv komisarja Rehna naj EU odmrzne izvajanje trgovinskih določb v okviru sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju s Srbijo, ki jih le-ta uspešno enostransko izvaja. Ob tem pa je poudaril, da kljub nekaterim odmevnim akcijam svet, EU ter širše območje Balkana, še vedno čakajo na prijetje in izročitev vojnih ubežnikov Mladića in Hadžića.