Poročilo IAEA: Clintonova pozvala Iran, naj odgovori

Ameriška zunanja ministrica je pozvala Iran, naj odgovori na poročilo Mednarodne agencije za jedrsko varnost.

Objavljeno
12. november 2011 07.59
Posodobljeno
12. november 2011 07.59
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Honolulu - Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je pozvala Iran, naj čim prej odgovori na poročilo Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki trdi, da je Iran v preteklih letih razvijal jedrsko orožje. »Pričakujemo, da bo Iran na resna vprašanja v poročilu IAEA odgovoril v prihodnjih dneh,« je po pisanju STA dejala Clintonova.

Ob robu srečanja Azijsko-tihomorskega foruma za gospodarsko sodelovanje (Apec) v Honoluluju na Havajih je Clintonova še dejala, da ZDA z zavezniki preučujejo naslednje korake, s katerimi bi povečali pritisk na Teheran.

Glede na informacije, ki jih je pridobila IAEA in ki jih ima za verodostojne, je Iran od leta 2003 pa vsaj do 2010, če ne še naprej, razvijal jedrsko eksplozivno napravo. Šlo je za strukturiran program, ki se lahko še vedno nadaljuje, po pisanju STA opozarja agencija. Za podkrepitev trditev, da je Iran razvijal atomsko bombo, ima IAEA okoli 1000 strani dokazov, zatrjujejo na sedežu agencije na Dunaju.

Agencija se je v dosedanjih poročilih osredotočala predvsem na zmogljivosti Irana, da lahko proizvaja cepilne elemente - uran in plutonij -, ki pa se vendarle lahko uporabljata tako za proizvodnjo elektrike kot atomske bombe.

Iran je vseskozi zatrjeval, da je njegov jedrski program miroljubne narave in da nikakor ne razvija jedrskega orožja. Novo poročilo IAEA ga postavlja na laž, vendar pa v Teheranu vztrajajo in menijo, da poročilo IAEA temelji na ponarejenih podatkih.