Poročilo inšpektorjev ZN Rusije ni prepričalo

Obstaja mnogo dokazov, zaradi katerih je moč sklepati, da je bil napad provokacija uporniški sil, pravi Sergej Lavrov.

Objavljeno
17. september 2013 17.14
SYRIA-CRISIS/RUSSIA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si

New York − Poročilo inšpektorjev Združenih narodov o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ki ga je varnostnemu svetu včeraj predstavil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, še vedno odmeva. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je tako sporočil, da Moskva v poročilu ne vidi prepričljivih dokazov, da je za avgustovski kemični napad na obrobju Damaska kriv sirski režim.

Rusija in Francija sta sporočili, da se ne strinjata o krivcih za avgustovski napad, poroča britanska mreža BBC. Po pogovorih v Moskvi je francoski zunanji minister Laurent Fabius dejal, da poročilo inšpektorjev ne dopušča nobenega dvoma o krivdi režima, Lavrov pa je dejal, da obstaja mnogo dokazov, zaradi katerih je moč sklepati, da je bil napad provokacija uporniški sil.

Dejal je še, da mednarodna skupnost ne bi smela sprejeti odločitve o vojaški intervenciji, dokler ne preuči vseh dokazov. Lavrov je še dejal, da resolucija ZN, ki bo od Sirije zahtevala, da preda svoje zaloge kemičnega orožja, ne bi smela vsebovati grožnje v vojaško silo. Če bi se pozneje izkazalo, da režim v Damasku resolucije ne upošteva, bi varnostni svet znova preučil vprašanje.

Sicer pa so tuji mediji so še pred uradno predstavitvijo poročila inšpektorjev ZN o uporabi kemičnega orožja v Siriji razkrili delček dokumenta, na katerega že več tednov čaka mednarodna skupnost. S fotografije, na kateri vodja preiskovalcev Åke Sellström poročilo predaja v roke generalnega sekretarja ZN, je namreč razvidno, da so inšpektorji brez dvoma potrdili uporabo kemičnega orožja v predmestju Damaska, 21. avgusta letos.

»Okoljski, kemični in medicinski vzorci, ki smo jih zbrali, zagotavljajo jasne in prepričljive dokaze, da so bile na območju Gute v Damasku uporabljene rakete zemlja-zemlja, ki so vsebovale živčni agent sarin,« je po poročanju BBC zapisano na prvi strani poročila.

Inšpektorji so zaključili, da je bilo v konfliktu, ki je v zadnjih dveh letih in pol terjal na deset tisoče življenj, med vojskujočimi stranmi brez dvoma uporabljeno kemično orožje »zoper civiliste, tudi otroke«, in sicer v »razmeroma širokem obsegu«.

Kljub vsemu pa poročilo, vsaj na prvi strani, ne ponuja odgovora na enega ključnih vprašanj: Kdo stoji za napadom s kemičnim orožjem v predmestju Damaska? ZDA, Velika Britanija in Francija so namreč za napad, v katerem je po njihovih trditvah umrlo 1400 ljudi, obtožile režim Bašarja al Asada. Ta krivdo ostro zanika, pri čemer ga podpira tudi Rusija, in vztraja, da so smrtonosni napad izvedle uporniške skupine.