Poročilo: Poslovanje vatikanske banke omogoča pranje denarja

Preiskovalci so se osredotočili na 23 milijonov evrov vredno nakazilo iz IOR na Credito Artigiano iz leta 2010.

Objavljeno
06. julij 2013 15.35
VATICAN-BANK/BOARD
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Vatikan - Vatikanska banka IOR posluje na način, ki dopušča pranje denarja, razkrivajo dokumenti, ki sta jih danes objavila dva italijanska časopisa.

Kot povzema francoska tiskovna agencija AFP, IOR ne preverja dovolj dobro svojih strank, lastniki računov pa lahko opravljajo večja nakazila v imenu tretjih ljudi.

Način, na katerega posluje IOR - da ne razkrije resničnih imen strank - omogoča visoko tveganje za prikrivanje nezakonitih operacij, so v dokumentu, ki ga navaja časnik Corriere della Serra, zapisali tožilci.

»IOR lahko hitro postane kanal za pranje umazanega denarja,« je še zapisno v dokumentih. Kritični so tudi do italijanskih bank, ki niso preverjale izvora denarja, prenesenega iz IOR. Ta denar je bil nato pogosto prenakazan naprej še na kako tretjo banko.

Preiskovalci so tudi ovrgli trditve IOR, da so njene stranke izključno verske skupnosti in duhovščina. Med komitenti so »tudi posamezniki, ki lahko tu nalagajo denar in odpirajo račune zaradi svojega posebnega odnosa s Svetim sedežem«.

Dokumenti, ki sta jih pridobila Corriere della Serra in La Repubblica, so povezani s triletno preiskavo poslovanja IOR.

Preiskovalci so se osredotočili na 23 milijonov evrov vredno nakazilo iz IOR na Credito Artigiano iz leta 2010. 20 milijonov je bilo nato prenakazanih naprej na banko JP Morgan Frankfurt, preostali trije milijoni pa so končali pri Banca del Fucino.

Ta prenos sta odobrila takratni direktor IOR Paolo Cipriani in njegov namestnik Massimo Tulli, ki sta oba odstopila prejšnji teden. Tožilci bodo proti njima vložili obtožnice, še navaja AFP.

Po poročanju La Repubblice naj bi bila Cipriani in Tulli obtožena tudi zaradi več kot ducata manjših nakazil na JP Morgan.

Medtem je papež Frančišek že ustanovil odbor, ki bo preiskal banko. V okviru večje reforme vatikanskega birokratskega aparata pa naj bi papež načrtoval tudi večje spremembe v IOR, ki jo pestijo številni škandali.