Portugalci za uzakonitev splava

Portugalski premier Jose Socrates je napovedal, da bo kljub neuspelemu referendumu zaradi prenizke udeležbe predlagal parlamentu, naj uzakoni pravico do splava.

Objavljeno
12. februar 2007 10.36
Lizbona - Po prvih podatkih se je referenduma udeležilo le 44 odstotkov volilnih upravičencev, za veljavnost referenduma pa je potrebna 50-odstotna udeležba. Od vseh, ki so glasovali, jih je bilo skoraj 60 odstotkov za uzakonitev splava.

Jose Socrates ja poudaril, da je kljub nizki udeležbi treba upoštevati voljo ljudstva in da bo s svojo socialistično vlado možnost splava skušal doseči z zakonodajnim postopkom v parlamentu. "V našem interesu je boj proti nezakonitim in prikritim prekinitvam nosečnosti, zato moramo sprejeti zakon, ki bo spoštoval izide referenduma," je poudaril Socrates.

Z novim zakonom bi ženske imele pravico do izbire

Na Portugalskem lahko ženske nosečnost prekinejo do 12. tedna, a le če so v nevarnosti življenje nosečnice ali njeno duševno in telesno zdravje. Nosečnost lahko Portugalke do 16. tedna prekinejo tudi v primeru posilstva, do 24. tedna pa, če obstaja nevarnost, da bi se otrok rodil z neozdravljivo boleznijo ali s hudo deformacijo.

Predlog zakona, o katerem so se Portugalci izrekali na referendumu, pa dovoljuje prekinitev nosečnosti na specializiranih klinikah do 10. tedna. Pravico bi imele vse ženske, ki bi si to zaradi kakršnih koli razlogov želele, ne da bi morale svojo odločitev utemeljiti.

Opozicija nasprotuje pravici do splava

Vodja opozicijske ljudske stranke (Partido Popular), ki je proti spremembam na tem področju, Jose Ribeiro e Castro je dejal, da se je premier odzval prenagljeno. " Socrates bo odgovoren za to poglavje portugalske zgodovine, za vztrajanje pri uzakonitvi tistega, kar je razdelilo portugalsko ljudstvo," je dejal Ribeiro e Castro in dodal, da je "nizka volilna udeležba dokazala, da vprašanje splava ni kritično vprašanje portugalske družbe".

Ženske se zatekajo v Španijo

Zaradi stroge zakonodaje mnoge Portugalke, ki si želijo prekiniti nosečnost, to storijo na zasebnih klinikah ali pri mazačih v sosednji Španiji, kjer so zdravstvene razmere pogosto vprašljive. S tem ženske močno ogrožajo svoje življenje, saj se pogosto pojavijo zapleti, vnetja ali celo smrt.

Portugalska je država z eno najstrožjih zakonodaj glede prekinitve nosečnosti v Evropski uniji. Podobno strogo zakonodajo imajo le še Malta, Irska, Ciper in Poljska.