Portugalska za legalizacijo splava

Na Portugalskem je februarja potekal referendum o legalizaciji splava, ki pa zaradi prenizke volilne udeležbe ni uspel, čeprav je vladni predlog podprlo skoraj 60 odstotkov udeležencev referenduma.

Objavljeno
09. marec 2007 18.57
Lizbona - Portugalski parlament je v četrtek zvečer, na mednarodni dan žensk, z veliko večino 161 proti 69 glasovom potrdil reformo, ki bo omilila sedanjo restriktivno zakonodajo o umetni prekinitvi nosečnosti. V skladu z reformo bo splav do desetega tedna nosečnosti v prihodnje za vse ženske legaliziran. Za so glasovali vladajoči socialisti, komunisti, Levi blok in 21 poslancev sicer konservativnih socialdemokratov.

Na Portugalskem je februarja potekal referendum o omilitvi zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnost, ki zaradi prenizke, približno 40-odstotne volilne udeležbe sicer ni uspel, je pa vladni predlog o legalizaciji splava do 10. tedna nosečnosti podprlo skoraj 60 odstotkov udeležencev referenduma. Socialistični premier Jose Socrates je takrat napovedal, da bodo splav kljub vsemu uzakonili, saj "so rezultati referenduma jasni in dokazujejo, da hočejo Portugalci obrniti novo stran v zgodovini glede vprašanja splava".

Portugalska zakonodaja glede splava velja - poleg irske, poljske in malteške - za eno najostrejših v Evropi. Ženske so do splava upravičene le v primeru posilstva, deformiranega zarodka, ali ko je življenje noseče ženske v nevarnosti. Če se odločijo za nezakonit splav, jim grozi do tri leta zaporne kazni, tistim, ki ga izvajajo, pa do osem let zapora. Skupine za legalizacijo splava ob tem ocenjujejo, da mora vsako leto okoli 10.000 žensk poiskati pomoč v bolnišnicah zaradi posledic zapletov pri nezakonitih splavih.