Portugalsko sodišče proti odpuščanju v javnemu sektorju

Portugalsko ustavno sodišče je odpravilo enega ključnih varčevalnih ukrepov portugalske vlade.

Objavljeno
30. avgust 2013 12.27
PORTUGAL-ECONOMY-GENERAL-STRIKE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Lizbona - Načrt, po katerem bi lahko številni javni uslužbenci ostali brez službe, je v nasprotju z državnimi zagotovili »pravice do službe« in s tem neustaven, je povedal predsednik sodišča Joaquim Soussa Ribeiro.

Vlada Pedra Pasosa Coelha je nameravala s tem ukrepom zmanjšati javni sektor s približno pol milijona uslužbencev za približno 30.000 delovnih mest, s čimer bi v javni blagajni prihranili 4,7 milijarde evrov do konca prihodnjega leta.

V skladu s programom bi tistim javnim uslužbencem, ki bi jim grozila odpustitev, v prvih šestih mesecih zagotovili 63 odstotkov njihove plače za prekvalifikacijo in zaposlitev drugje, ter nato 50 odstotkov za naslednjega pol leta. Če se do tedaj še vedno ne bi prezaposlili, bi lahko ostali na cesti.

Toda konservativni predsednik Anibal Cavaco Silva se je odločil, da povpraša za mnenje ustavno sodišče, ali je načrtovani ukrep sploh zakonit.

To je že drugi udarec ustavnega sodišča varčevalnim načrtom portugalske vlade. Aprila je odpravilo več ukrepov, ki jih je načrtovala za rebalans proračuna za leto 2013, med njimi tudi črtanje dodatkov k plačam javnih uslužbencev in upokojencev.

Portugalska je sicer z zaprosilom za finančno pomoč Mednarodnega denarnega sklada in Evropske unije pristala na niz varčevalnih ukrepov, ki bi jih morala izvesti do izteka 78-milijard evrov vrednega paketa pomoči junija prihodnje leto.

Julija je Coelhova vlada komaj prestala politično krizo, ko je več ministrov odstopilo zaradi splošnega upora javnosti proti dodatnim varčevalnim ukrepom. A v začetku avgusta so se že začeli kazati prvi pozitivni znaki - po dveh letih recesije se je portugalski bruto domači proizvod (BDP) znova obrnil na pozitivno stran in dosega spodbudno rast 1,1 odstotka.

Obeti sicer ostajajo negativni; v celotnem letu 2013 naj bi Portugalska vendarle zabeležila padec BDP v višini 2,3 odstotka, stopnja brezposelnosti, ki je zdaj 16,4-odstotna, pa bi se lahko povečala na 18 odstotkov.