Porušili kulturni center v Københavnu

Po večdnevnih protestih so gradbeniki z zakritimi obrazi in pod varstvom policije začeli z rušenjem poslopja, iz katerega so pred tem prisilno izselili skvoterje.

Objavljeno
05. marec 2007 13.56
København- Po večdnevnih protestih zaradi izselitve skvoterjev iz københavnskega alternativnega kulturnega centra so tamkajšnji gradbeniki danes začeli rušenje poslopja. Delavce je pri delu varovala policija, ob podrtju mladinskega centra pa so imeli obraze pokrite, da ne bi razkrili svoje identitete. Policija je sicer pred tem izrazila zaskrbljenost, da bi rušenje izzvalo nove proteste, tako da so dostop do območja pred rušenjem zaprli.

Navzoči v bližini stavbe, postavljene konec 19. stoletja, so ob današnjem rušenju izrazili obžalovanje. Po besedah ene od prisotnih so porušili središče aktivnosti in kreativnosti mladih. Center je po besedah druge "ponujal kulturne aktivnosti, ki je ne moreš najti nikjer drugje na Danskem".

V protestih, ki so se začeli v četrtek po prisilni izselitvi skvoterjev iz centra Ungdomshuset, je policija aretirala okoli 650 ljudi, med njimi tudi okoli 140 tujcev. Center so skvoterji uporabljali 25 let, policija pa jih je izselila na podlagi naloga, ki ga je lani pridobila neka verska skupnost, ki so ji mestne oblasti prodale to štirinadstropno stavbo leta 2001.

Po prisilni izselitvi so izbruhnili protesti, ki so se v noči na petek sprevrgli v nemire, med katerimi so na policijo metali kamenje in sežigali avtomobile. Policija je nato po napovedih danskih aktivistov, da bodo protesti trajali tri dni, poostrila varnostne ukrepe v problematičnih četrtih Nørrebro in Christianshavn. Po dveh dneh nemirov je nedelja v Københavnu minila precej bolj mirno.