Posel med Patrio in švedsko vojsko v težavah

Sodišče v Stockholmu je v primeru dogovora o nakupu 113 oklepnikov finskee Patrie za švedsko vojsko pritrdilo pritožbi britansko-švedskega podjetja BAE Systems Hägglund, ki je izgubilo omenjeni posel.

Objavljeno
31. oktober 2009 18.36
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Stockholm - Sodišče v Stockholmu je v primeru dogovora o nakupu 113 oklepnikov finskega proizvajalca orožja Patria za švedsko vojsko minuli teden pritrdilo pritožbi britansko-švedskega podjetja BAE Systems Hägglund, ki je izgubilo omenjeni posel v vrednosti okoli 240 milijonov evrov, švedsko vojsko pa obtožilo, da je pri razpisu posla kršila pravila.

 

Sodišče je ugotovilo, da je bilo razpisno obdobje švedske vojske prekratko, vojska pa naj bi v tem času "bistveno spremenila" tudi nekatere razpisne pogoje in tako škodovala podjetju BAE Systems Hägglund.

 

Iz Patrie so sporočili, da bodo počakali na odločitev švedske vojske, ali se bo pritožila na odločitev sodišča. Direktor Patrie Heikki Allonen je sicer dejal, da želijo v vsakem primeru obdržati posel, za to pa bi bili pripravljeni sprejeti tudi novo pogodbo.

 

To je še eden v vrsti poslov finskega proizvajalca, ki se je znašel pod drobnogledom preiskovalcev. Preiskave zaradi očitkov o podkupovanju in industrijske špijonaže v povezavi s podobnimi posli Patrie potekajo tudi v Sloveniji, Egiptu in na Hrvaškem.