Poškodovanim s cepivom proti prašičji gripi več kot 72 milijonov evrov

V Veliki Britaniji bo odškodnino prejelo šestdeset oseb, večina je otrok, šest pa zdravstvenih delavcev.

Objavljeno
03. marec 2014 10.00
Posodobljeno
03. marec 2014 14.00
jer Prasicja gripa, nova gripa, zdravstvo, zdra
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

The Sunday Times (ST) in International Business Times (IBT) poročata o visokih odškodninah, ki jih bodo prejeli poškodovani s cepivom pandemrix proti prašičji gripi proizvajalca Glaxo Smith Cline.

Britanska vlada bo vsem, ki so se doslej javili zaradi možganske poškodbe po cepljenju proti prašičji gripi, izplačala odškodnine. Sicer pričakujejo še več prijav primerov poškodb.

Tom Porter v članku za IBT navaja, da je osemdeset odstotkov poškodovanih s cepivom otrok. Zaradi tega s cepivom pandemrix ne cepijo več oseb, mlajših od dvajset let.


Možganske poškodbe so trajne

Članek v ST primer odškodnin zaradi cepiva proti prašičji gripi navaja kot izjemen, saj bo vsaka poškodovana oseba prejela milijon funtov (več kot milijon evrov).

Denar je potreben, ker so posledice cepiv trajne in neozdravljive, zaradi visokih stroškov za zdravila, ki jih morajo jemati poškodovanci. Najpogostejša poškodba z omenjenim cepivom je narkolepsija.


Proizvajalec cepiva ne bo plačal odškodnin

Proizvajalec cepiva, farmacevtski gigant Glaxo Smith Cline, je britanskim oblastem cepivo dobavil pod pogojem, da jim bo plačilo morebitnih odškodnin povrnila država.