Poslanski “da“ za Afganistan

Italijanska poslanka zbornica je z veliko večino glasov obnovila misijo italijanske vojske v silah Isaf v Afganistanu.

Objavljeno
08. marec 2007 16.24
Rim - Italijanska poslanka zbornica je danes z veliko večino obnovila misijo italijanske vojske v silah Isaf v Afganistanu. Zbornica je po pričakovanjih odobrila nova sredstva za vojaško akcijo - za je glasovalo 524 poslancev, trije so bili proti, 19 pa se jih je vzdržalo.

Odločitev poslanske zbornice glede Afganistana je bila sicer pričakovana, bolj problematično pa bi bilo lahko odločanje v senatu, kjer je vladni predlog glede misije v Afganistanu enkrat že padel, premier Romano Prodi pa je 21. februarja nato ponudil odstop. V senatu, kjer bodo o misiji odločali 27. marca, Prodi namreč razpolaga le z majhno večino glasov, medtem ko so nasprotovanje obnovitvi misije že napovedali nekateri levo usmerjeni člani koalicije.

Ob napovedi nekaterih članov koalicije, da predloga ne bodo podprli, se bo moral Prodi v senatu tako najverjetneje zanesti na opozicijske glasove, saj ima po aprilskih parlamentarnih volitvah oblikovana vlada v senatu teoretično le glas več od navadne večine.

Potem ko je 21. februarja prav ob glasovanju o italijanski misiji v Afganistanu, kjer v okviru sil Nata sodeluje 1900 italijanskih vojakov, v Italiji prišlo do politične krize, saj je premier ob padcu vladnega predloga ponudil odstop, javnost napeto pričakuje, kaj se bo tokrat zgodilo v senatu. Ta je sicer minuli teden, tako kot tudi predstavniški dom, izglasoval zaupnico premieru Prodiju.