Posmrtni ostanki matere Tereze ostajajo v Kalkuti

Indija je zavrnila prošnjo Albanije po vrnitvi posmrtnih ostankov Nobelove nagrajenke za mir matere Tereze. Razprave se bo najverjetneje še bolj razvnela ob stoti obletnici njenega rojstva avgusta prihodnje leto.

Objavljeno
14. oktober 2009 15.30
Ma. J.
Ma. J.
Kalkuta - Indija je zavrnila prošnjo Albanije po vrnitvi posmrtnih ostankov Nobelove nagrajenke za mir matere Tereze, ki je pokopani v Kalkuti.

»Mati Tereza je bila indijska državljanka, ki počiva v svoji državi, v svoji domovini,« je ob tem dejal predstavnik indijskega zunanjega ministrstva Vishnu Prakash. Materi Terezi, ki je svoje življenje posvetila skrbi za uboge na ulicah Kalkute, so indijsko državljanstvo namreč podelili leta 1951.

BBC medtem poroča, da bi se razprave v zvezi z zadnjim počivališčem matere Tereze lahko še bolj razvnele ob stoti obletnici njenega rojstva  avgusta prihodnje leto, ko bi jo lahko po napovedih strokovnjakov celo razglasili za svetnico. Celotna zadeva bi lahko tako prerasla v tristranski spor med Indijo, kjer je Nobelova nagrajenka za mir delala večino svojega življenja, Albanijo, od koder izhajajo njeni starši, in Makedonijo, kjer je preživela prvih 18 let svojega življenja.

Sicer pa je mati Tereza nekoč sama dejala: »Po krvi sem Albanka. Po državljanstvu sem Indijka. Po veri, sem katoliška nuna. V zvezi z mojim poslanstvom pa pripadam svetu.«