Pospravljanje pred obiskom Obame

Nekaj dni pred prihodom Baracka Obame so kitajske oblasti s stojnic umaknili vse majice s sliko priljubljenega ameriškega predsednika, oblečenega v uniformo Mao Zedongovega rdečegardista.

Objavljeno
11. november 2009 12.23
Zorana Baković
Zorana Baković
Peking - Kitajska oblast se pred vsakim obiskom ameriškega predsednika loti velikega pospravljanja. Nekaj dni pred prihodom Baracka Obame v Šanghaj in Peking je njena metla pometala po vseh velikih tržnicah, na katerih prodajajo oblačila. S stojnic so umaknili vse majice s sliko priljubljenega ameriškega predsednika, oblečenega v uniformo Mao Zedongovega rdečegardista.

Pekinške tržnice, na primer Silk market ali priljubljena veleblagovnica Ya-xiu, so polne majic s portreti Maa ali Cheja Guevare, pomešanih z liki Kurta Cobaina ali pevca težkometalca skupine Korn. Ravno tam je najživahnejše družbeno in politično življenje in že dolgo je, odkar je na Kitajskem prišel v rabo izraz wenhua-shan - kulturna majica, ravno zato, ker se z njimi izražajo pritajene subkulture kitajske družbe.

V zadnjih letih je bilo nekaj racij, med katerimi so bile ideološko neprimerne majice zaplenjene. Razglasili so jih za nezdrave. Če je kdo šel predaleč, se je zgodilo, da je zaradi tega kosa obleke odšel tudi v zapor. V začetku oktobra je denimo policija v Kantonu aretirala odvetnika Liu Shihuija, ker se je na planinarjenje odpravil v majici, na kateri je bilo natisnjeno: »Enopartijska diktatura je katastrofa!« Čeprav je Lui preiskovalcem pojasnil, da gre za citat iz uvodnika tiskovne agencija Xinhua, objavljen pred 60 leti, so ga prisilili, da jo je slekel, nato so kontrarevolucionarno majico razrezali na koščke, odvetnika pa poslali domov in ga prisilili, da je oblekel čisto, belo srajco, brez oznak.

Javnost odobrava Obamovo politiko


Obama se je na kitajskih majicah znašel pravzaprav zato, ker tukajšnja javnost odobrava njegovo politiko. Oblekli so ga v maovsko uniformo in mu na glavo posadili vojaško kapo z rdečo petokrako zvezdo. Čeprav se Kitajci z grenkobo spominjajo časov velike kulturne revolucije, ko so Maovi rdečegardisti pustošili po mestih, trpinčili vsakogar, ki so ga samovoljno razglasili za desničarja, in s pretepanjem ubijali razredne sovražnike, pomeni danes obleči njihovo preprosto uniformo prej razočaranje nad sedanjo politiko, ki povzroča čedalje večje družbene razlike, kot pa nostalgijo za časi političnega kaosa.

V mestu Hangzhouju pa je fotografski studio to jesen novoporočencem začel celo ponujati uniforme rdečegardistov. Pokazalo se je, da se mnogi ženini in neveste, ki so se naveličali belih poročnih oblek in črnih smokingov, v zelenih suknjičih in kapah počutijo drugače. Nekaj starega je tako postalo nekaj novega.

Več v sredini tiskani izdaji Dela