Potapljači našli še več trupel nesrečnih beguncev

Našli so 274 trupel, a še vedno pogrešajo več kot sto ljudi. Iskanje se bo nadaljevalo vse dokler bodo to omogočale razmere.

Objavljeno
08. oktober 2013 13.57
ITALY-IMMIGRATION-REFUGEE-ACCIDENT
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Luksemburg, Rim − Italijanski reševalci so iz morja, manj kot kilometer od obale otoka Lampedusa, danes potegnili še več trupel nesrečnih pribežnikov iz Eritreje in Somalije, ki zaradi požara na ladji niso dosegli svojega cilja.

Potapljači so še 42 novih trupel našli v ladijskem trupu, enega pa so v vodi opazili iz helikopterja, je za tiskovno agencijo AP povedal poveljnik obalne straže Filippo Marini. Število mrtvih je tako naraslo na 274, še vedno pa pogrešajo več kot sto ljudi. Marini je še povedal, da se bo iskanje pogrešanih nadaljevalo vse dokler bodo to omogočale vremenske razmere.

EK predlaga patruljiranje po Sredozemlju

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je ministrom Evropske unije za notranje zadeve, ki danes zasedajo v Luksembourgu, predlagala uvedbo evropskih patrulj na Sredozemskem morju. Begunce bi iz prenatrpanih ladji iz morja reševale patrulje agencije EU za nadzor zunanjih meja Frontex, ki bi po predlogu komisarke patruljiral od obal Cipra pa do Španije.

S tem bi po besedah tiskovnega predstavnika komisarke Micheleja Cerconeja lažje sledili in priskočili na pomoč pribežnikom, ki pogostokrat na prenatrpanih in dotrajanih »barkačah« plujejo proti obalam Evrope. »S tem bi pomagali preprečiti tragedije, kot je bila tista na Lampedusi,« je pojasnil Cercone. Dodal je še, da bi za uvedbo patrulj potrebovali širšo politično podporo, saj bi terjale dodatna sredstva. »Poskrbeli bomo, da se bodo države članice odzvale,« je še povedal.

Malmströmova bo skupaj s predsednikom evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom jutri obiskala nesrečen otok, pred katerim je ugasnilo več sto življenj. Italija je tragedijo pred Lampeduso izkoristila za ponoven poziv članicam EU, naj priskočijo na pomoč pri spopadanju z valom beguncev in prevzamejo del bremena. Samo letos jih je v Italijo prispelo 30.000 ljudi.