Potonil trajekt s 600 potniki

V neurju na morju blizu indonezijskega otoka Java je v petek potonil trajekt z 600 potniki. Reševalci s helikopterji in ladjami so zaenkrat našli le 59 ljudi.

Objavljeno
30. december 2006 17.40
Pogrešajo še več sto ljudi
Džakarta - Potem ko je v neurju blizu indonezijskega otoka Java v petek potonil trajekt z najmanj 600 potniki, reševalnim ekipam iskanje morebitnih preživelih otežuje neurje. "Bojim se, da so mnogi umrli," je povedal predstavnik pristanišča Semarang. Po zadnjih podatkih so rešili 59 ljudi, ostale pa še vedno pogrešajo. Očividci so poročali o več rešilnih čolnih z ljudmi, zato upajo, da bo naraslo število preživelih te nesreče, ki bi sicer lahko postala najhujša ladijska nesreča v Indoneziji v zadnjih šestih letih.


Trajekt Senopati je potonil v petek okoli polnoči, ko je bil na poti iz pristanišča Kumai na Borneu proti Semarangu v osrednjem delu Jave. Potonil je v bližini otoka Mandalika pred obalo Jave.

Reševanje otežujejo do pet metrov visoki valovi. Na območje sta zapluli ladji indonezijske mornarice, vendar zaradi slabe vidljivosti nista našli ničesar. Lokalni ribiči pa si zaradi slabega vremena ne upajo zapluti v vihar.

Minister za promet Hatta Radjasa je sporočil, da je bilo na seznamu potnikov na trajektu 542 imen. V Indoneziji pa se na ladje pogosto vkrca več ljudi, kot jih je na seznamu potnikov, zaradi česar je točno število potnikov težko ugotoviti. Krajevni mediji so število potnikov na ponesrečenem trajektu ocenili med 200 in 800.

Pred pisarno ladijske družbe PT Prima Fista so se zbrali zaskrbljeni svojci, ki zahtevajo podatke o usodi svojih najbližjih.