Potrdili delno zamrznitev pomoči IAEA Iranu

Svet guvernerjev IAEA je po pričakovanju in v skladu s sankcijami VS ZN potrdil zamrznitev tehnične pomoči IAEA Iranu za skoraj polovico jedrskih projektov.

Objavljeno
08. marec 2007 15.30
Dunaj - Svet guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki mu predseduje slovenski veleposlanik Ernest Petrič, je danes na Dunaju po pričakovanjih potrdil zamrznitev tehnične pomoči IAEA Iranu za skoraj polovico iranskih jedrskih projektov, v skladu s sankcijami, ki jih predvideva decembrska resolucija Varnostnega sveta ZN 1737, je povedal tiskovni predstavnik IAEA Peter Rickwood.

Potrditev sveta guvernerjev je bila pričakovan korak

"Odločitev je bila sprejeta s konsenzom," je še povedal. Od skupno 55 nacionalnih in regionalnih projektov, pri katerih Iran sodeluje z IAEA, so že po sprejetju resolucije 1737 in pred tokratnim zasedanjem Sveta guvernerjev delno ali povsem zamrznili 22 oziroma 40 odstotkov, vendar je moral ta korak potrditi tudi Svet guvernerjev, ki ima končno besedo o tem.

Razprava o tehnični pomoči Iranu se je začela že v sredo, zaključili pa so jo danes. Pred tem je Svet guvernerjev obravnaval poročilo generalnega direktorja IAEA Mohameda El Baradeja o spoštovanju resolucije 1737 s strani Irana.

Soltanieh kritičen do vmešavanja VS ZN v tehnično področje IAEA

Iranski veleposlanik pri IAEA Ali Asgar Soltanieh je že v sredo močno kritiziral odločitev VS ZN, da se tehnično sodelovanje omeji na humanitarne in kmetijske projekte. Danes je ponovno kritiziral vmešavanje VS ZN v tehnično področje IAEA. Ponovno je tudi poudaril, da je s tem ogrožena "kredibilnost in integriteta IAEA".

Egiptovski veleposlanik pri IAEA Ramzi Ezeldin Ramzi je novinarjem v sredo povedal, da je bil sekretariat IAEA izjemno objektiven pri odločanju o tem, katere projekte bo zamrznil. Poudaril je, da je potrebno biti pri tem zelo pazljiv in dodal, da med predstavniki držav v razvoju obstaja velika zaskrbljenost zaradi politizacije tehničnega sodelovanja. Politično motivirane odločitve bi po njihovem mnenju lahko vzpostavile presedan in s tem ogrozile tudi nekatere njihove projekte v okviru tehnične pomoči.

Na dnevnem redu tudi izraelski jedrski program

Svet guvernerjev je kot zadnjo točko dnevnega reda, točko razno, odprl razpravo o domnevnem izraelskem jedrskem programu. Kuba je tako v imenu držav članic Gibanja neuvrščenih zahtevala, da se Izrael odpove jedrskem orožju, nemudoma pristopi k Sporazumu o neširjenju jedrskega orožja (NPT), da svoje jedrske objekte podvrže inšpekcijam IAEA in da svoje jedrske dejavnosti izvaja v skladu z režimom neširjenja jedrskega orožja. Kot je novinarjem ob robu zasedanja povedal tiskovni predstavnik IAEA Ayhan Evrensel, je Izrael ob tem izjavil, da "ne namerava spreminjati svoje politike".

Petrič je zasedanje sveta ocenil kot "zelo dobro"

Predsedujoči Sveta guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), slovenski veleposlanik Ernest Petrič je tokratno zasedanje sveta ocenil kot "zelo dobro". "Slišali smo res veliko novega in pomembnega, dokaj srečno pa smo prebrodili tudi tiste točke, ki imajo občutljive politične razsežnosti," je po koncu zasedanja povedal Petrič.

V središču pozornosti tokratnega, drugega rednega zasedanja, sta bili sicer ponovno iransko in severnokorejsko vprašanje, poleg tega pa je Svet guvernerjev obravnaval tudi dve, po Petričevih besedah pomembni poročili. Gre za poročilo o razvoju jedrske tehnologije v minulem letu in poročilo o jedrski varnosti v minulem letu, okoli katerih se je na zasedanju razvila "zelo bogata razprava".