Potrdili peto obtožnico proti Sanaderju

Obtožen je domnevne korupcije zaradi malverzacij s prodajo elektrike hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) družbi Dioki.

Objavljeno
19. september 2013 18.04
CROATIA-SANADER/
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Zagreb − Zagrebško sodišče je danes potrdilo peto obtožnico proti nekdanjemu hrvaškemu premieru in predsedniku HDZ Ivu Sanaderju, piše Slovenska tiskovna agencija. Obtožen je domnevne korupcije zaradi malverzacij s prodajo elektrike hrvaškega elektrogospodarstva (Hep) družbi Dioki, ki je bila v večinski lasti njegovega nekdanjega prijatelja Roberta Ježića.

Sanader naj bi leta 2008 skupaj z Ježićem, ki je bil takrat večinski lastnik družbe Dioki, vzpodbujal nekdanjega direktorja Hepa Ivana Mravka, naj izplača 15 milijonov kun (dva milijona evrov) posojila in prodaja elektriko ceneje, kot je bila njena tržna cena.

Mravak je to v letih 2008 in 2009 tudi storil, pri tem pa o tem obvestil ostale člane uprave Hepa.

Dioki je medtem vrnil posojilo Hepu, sicer pa je bilo javno podjetje zaradi prodaje cenejše elektrike nekdanjemu Ježićevemu podjetju oškodovano za 3,8 milijona kun ali dobrih pol milijona evrov.

Medtem ko Sanader zanika svojo vlogo pri posredovanju med Hepom in Diokijem, je Mravak nemudoma priznal kaznivo dejanje, piše STA.

Tudi Ježić zanika krivdo. Kot je dejal, je Dioki imel pravico do cenejše elektrike, ker je bil v skupini podjetij, ki so imela takšen privilegij. Bil je sicer ključna priča tožilstva proti Sanaderju v primeru Ina-Mol, ko so bivšega premiera v združeni obtožnici v primeru Hypo, nepravnomočno obsodili na deset let zapora.

Ježić je proti Sanaderju pričal tudi v največjem primeru politične korupcije na Hrvaškem, Fimi-media.

Sodišče bo datum začetka sojenja v primeru Hep-Dioki objavilo verjetno konec oktobra ali v začetku novembra.

Podobno obtožnico proti nekdanjemu hrvaškemu premieru je tožilstvo vložilo prejšnji teden. To je že šesta obtožnica, v kateri je Sanader obtožen, da je za 650 milijonov kun (87 milijonov evrov) oškodoval Hep, ker je od Mravakove uprave zahteval, naj prodajajo poceni elektriko šibeniškemu TLM in mostarskemu Aluminiju.

Proti Sanaderju poleg tega potekata tudi še sojenji v korupcijskih primerih Fimi-media in Planinska, še piše STA.