Potres na Japonskem za 1,6 mikrosekunde skrajšal dan

Zaradi silovitega potresa na Japonskem se je skrajšal dan. Tresenje tal je namreč po izračunih Ameriške vesoljske agencije Nasa pospešilo vrtenje Zemlje za 1,6 mikrosekunde.

Objavljeno
12. marec 2011 13.48
Ka. L., delo.si
Ka. L., delo.si
Washington - Po podatkih italijanskega inštituta za geofiziko in vulkanologijo pa se je os Zemlje zaradi potresa premaknila za deset centimetrov, piše STA in dodaja, da je potres spremenil hitrost vrtenja Zemlje nekoliko bolj kot lanski v Čilu. Potres na Sumatri leta 2004 pa je npr. dan skrajšal za 6,9 mikrosekunde. Ena mikrosekunda sicer predstavlja milijonti del sekunde.

Sproščena energija ob potresu enaka mesečni porabi v ZDA

Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, je bila po podatkih ameriškega geološkega inštituta moč potresa tolikšna, da je japonski otok Honšu premaknila za 2,4 metra proti vzhodu. Energija, ki se je sprostila v potresu, pa je bila skoraj enaka mesečni porabi energije v ZDA.

Po prvih podatkih naj bi potres povzročil premik Zemljine osi vrtenja za deset centimetrov. Glede natančnega vpliva potresa na Zemljino os bo treba sicer po navedbah Nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo Italije zbrati več podatkov, še poroča STA.