Potres na Sumatri terjal desetine mrtvih

V potresu z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je danes po lokalnem času prizadel indonezijski otok Sumatra, je po prvih poročilih umrlo najmanj 70 ljudi.

Objavljeno
06. marec 2007 12.45
Po eksploziji v Džakarti
Džakarta - V potresu z močjo 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je danes po lokalnem času prizadel indonezijski otok Sumatra, je umrlo najmanj 70 ljudi.

Kot je povedal guverner Zahodne Sumatre Gamawan Fauzi, se reševanje nadaljuje, otežujejo pa ga neprevozne ceste ter prekinjene telefonske linije in oskrba z električno energijo.

Potres je povzročil tudi veliko gmotno škodo, paniko in izpad oskrbe z elektriko. Uničene so bile številne hiše, v 420 kilometrov oddaljenem Singapurju pa so se zibali nebotičniki.

V mestu Solok na Sumatri so v potresu umrli tudi dva otroka in učiteljica, ko se je na otroško igrišče porušila dvonadstropna stavba, je povedal predstavnik lokalne policije Supradi. Na neki tržnici pa je porušena zgradba pod seboj pokopala neko žensko.

V bolnišnicah poskušajo oskrbeti številne ranjence, povečini gre za udarnine, ureznine in zlome kosti.

Po podatkih ameriškega geološkega urada sta Sumatro danes zgodaj zjutraj po lokalnem času v razmaku dveh ur stresla dva potresa z močjo 6,1 in 6,3 po Richterjevi lestvici. Epicenter potresa je bil kakih 30 kilometrov pod površjem, na goratem območju okoli 50 kilometrov severovzhodno od mesta Padang, prestolnice Zahodne Sumatre.

Indonezijsko otočje leži na stičišču velikih tektonskih plošč, zato so potresi na tem območju pogosti. Hud potres z močjo 9,0 stopnje po Richterjevi lestvici in žariščem ob obali Sumatre je decembra 2004 sprožil tsunamije, ki so zahtevali kakih 230.000 življenj v 12 državah.