Potrjeno: Mesić osumljen prejema podkupnine v primeru Patria

»Očitno gre za natolcevanja nekoga iz Slovenije, ki ima interes, da bi vpletel Hrvaško«, je

Objavljeno
02. oktober 2013 12.56
Stipe Mesić
M. Č., Delo.si/STA
M. Č., Delo.si/STA
Zagreb - Bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić in nekdanji direktor podjetja Đuro Đaković Bartol Jerković sta osumljena, da sta za svoj angažma pri nakupu finskih oklepnikov za hrvaško vojsko leta 2007 prek posrednikov od trojice menedžerjev finskega podjetja Patria sprejela podkupnino, danes poroča zagrebški tednik Globus.

Časnik se sklicuje na izjave glavnega finskega tožilca Juka Rappa in glavnega inšpektorja finskega nacionalnega preiskovalnega urada Kaja Erika Björkvista. Rappe je sicer poudaril, da finsko pravosodje ne bo sprožilo nobenih postopkov proti hrvaškim državljanom, ker je to delo hrvaškega tožilstva.

Kot je pojasnil, so Finska, Avstrija in Hrvaška leta 2010 podpisale pogodbo o skupnih preiskovalcih, tožilstvo vsake države pa bo začelo postopke proti svojim državljanom, če bodo preiskovalci ugotovili vpletenost v afero Patria, povzema STA.

Mesić: Natolcevanje nekoga iz Slovenije

Bivši hrvaški predsednik je tudi danes v pogovoru za hrvaško radijsko mrežo Soundset dejal, da gre za navadne špekulacije. »Očitno gre za natolcevanja nekoga iz Slovenije, ki ima interes, da bi vpletel Hrvaško, ko je že vpletena Slovenija. A tudi na Hrvaškem imamo mojstre, ki jim ustreza, da je čim več kaosa«, je izjavil Mesić v telefonskem pogovoru. Ponovil je, da na Hrvaškem ni bilo bolj transparentnega javnega razpisa, kot je bil nakup finskih oklepnikov.

Kot je poudaril, je za obnovo zgodbe o sumljivem poslovanju Patrie na Hrvaškem odgovorno »obveščevalno podzemlje« in nekateri ljudje iz političnih krogov, ki mu niso naklonjeni.

»Želijo me preventivno odstraniti, da ne bi imel nobenega vpliva na prihodnje volitve na Hrvaškem. Če se moram ukvarjati sam s seboj, potem ne bom več prepričljiv pri svojih stališčih«, je še dejal Mesić, ki je bil hrvaški predsednik v dveh petletnih mandatih med letoma 2000 in 2010.

Za novičarski tportal.hr je dejal, da hrvaško tožilstvo ni sprožilo nobenega postopka proti njemu, kar lahko tudi potrdijo.

Hrvaška + Slovenija

Finsko sodišče je sicer prejšnji teden združilo postopek za podkupovanje na Hrvaškem s primerom v Sloveniji. Na občinskem sodišču Kanta-Hame bodo 10. oktobra sklepne besede obrambe in tožilstva v primeru Slovenije, sojenje za Hrvaško pa se bo začelo konec novembra in ga bodo končali februarja 2014, je napovedal Rappe. Dodal je, da je razsodbe v obeh primerih možno pričakovati spomladi prihodnje leto.

Globus je objavil tudi dele elektronske pošte, zapisnike s sestankov in dokumentacijo z avstrijskega sodišča, iz katerih je razvidno, da je Patria prek avstrijskih posrednikov Hans-Wolfganga Riedla in Walterja Wolfa podkupovala tudi na Hrvaškem, kjer naj bi končalo najmanj dva milijona evrov.

»Prav tako je jasno, da sta bila bivši predsednik Mesić in bivši direktor podjetja Đuro Đaković Jerković glavna podpora Patrii na Hrvaškem,« izpostavlja Globus. Dodaja, da je bil vpleten tudi nekdo s hrvaškega obrambnega ministrstva, ni pa jasno, ali gre za nekdanjega ministra Berislava Rončevića ali njegovega pomočnika Iva Bačića.

Knjiga Zgage in Šurca pomembna tudi za Hrvaško

Mesić je sicer večkrat zanikal, da bi bil vpleten v afero, za Globus pa je cinično pripomnil, da »lahko dokaže le, da je obvladal finščino, a jo je medtem pozabil«. Obtožbe je zanikal tudi Jerković.

Časnik napoveduje, da bo vse jasno čez dva meseca, ko bodo na Finskem začeli sojenje za primer podkupovanja na Hrvaškem in ko bo javnost seznanjena s številnimi dokumenti. Med drugim navaja, da je veliko o poslovanju Patrie na Hrvaškem možno izvedeti v knjigi V imenu države slovenskih novinarjev Blaža Zgage in Mateja Šurca.

Po ponedeljkovi zagrebški predstavitvi hrvaškega prevoda prvega dela trilogije V imenu države, je Zgaga za STA povedal, da je Mesić zagotovo med osumljenci v primeru Patria, medtem ko bodo imena ostalih vpletenih veliko presenečenje na Hrvaškem.