Požar na indonezijskem letalu terjal več smrtnih žrtev

V Indoneziji so ognjeni zublji, ki so danes zajeli potniško letalo s 133 potniki in sedmimi člani posadke, zahtevali najmanj 22 smrtnih žrtev. Preživeli poročajo o eksploziji in dimu na krovu letala.

Objavljeno
07. marec 2007 12.43
Razbitine letala
Džakarta - V Indoneziji so ognjeni zublji, ki so zajeli potniško letalo, danes zahtevali najmanj 22 smrtnih žrtev, 21 potnikov in enega člana posadke, več kot 115 ljudi pa naj bi nesrečo preživelo. Vladni predstavnik pa je sprva nasprotno dejal, da naj bi v nesreči umrlo več kot 49 ljudi. Medtem pa je Ministrstvo za zdravje sporočilo, da so ognjeni zublji zahtevali 23 življenj. Indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono je odredil preiskavo o vzrokih nesreče, ki je bila že tretja v treh mesecih kakega potniškega letala. Pojavila so se že tudi ugibanja, da bi lahko bila za nesrečo kriva sabotaža, a so možnost terorističnega dejanja izključili, saj na kraju nesreče ni relevantnih dokazov za takšne domneve.

Letalo boeing 737-400 indonezijske letalske družbe Garuda je bilo s 133 potniki in sedmimi člani posadke na poti iz prestolnice Džakarte v Yogyakarto, ki je prav tako na Javi, a na jugu tega otoka.

Preživeli poročajo o eksploziji in dimu na krovu letala, ki je zaradi prevelike hitrosti pri pristanku na letališču v Yogyakarti zdrsnilo s pristajalne steze, se zaustavilo na riževem polju, nato pa je letalo zagorelo. Gasilcem je bilo zaradi hude vročine več ur onemogočeno, da bi prišli do letala. Večjem številu potnikov je sicer uspelo pobegniti iz letala še pred eksplozijo, rešili pa so se skozi zasilne izhode. Ponesrečence pa oskrbujejo v treh lokalnih bolnišnicah.

Po podatkih avstralskega premiera Johna Howarda je bilo med 19. tujci na letalu tudi devet Avstralcev, med njimi diplomatski in varnostni uslužbenci ter novinarji, ki so v Yogyakarto potovali pred obiskom avstralskega zunanjega ministra Alexanderja Downerja in pravosodnega ministra Phillipa Ruddocka. Slednja nista bila na tem letalu, Downer pa je sporočil, da so pet Avstralcev z letala rešili žive, medtem ko štiri še pogrešajo. Howard je ob tem v Melbourneu dejal, da bi se morali "pripraviti na najhujše".