Požar ob parku Yosemite se širi, konec tedna ohladitev

Požar je opustošil že okoli 75.000 hektarov površin, od tega 16.000 v narodnem parku.

Objavljeno
28. avgust 2013 11.19
Western Wildfires
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Sacramento − Gozdni požar Rim Fire, ki že skoraj dva tedna pustoši po ameriški zvezni državi Kalifornija, se še vedno širi. Po zadnjih informacijah je tako do sinoči opustošil že okoli 75.000 hektarov površin − po pričakovanjih se bo ponoči še razširil −, s čimer se je v zgodovino vpisal kot največji požar v zgodovini gorovja Sierra Nevada, pa tudi eden največjih v zgodovini Kalifornije.

Gasilci so sicer že včeraj sporočili, da so dosegli nekaj napredka in zamejili 20 odstotkov požara, vseeno pa se ta širi. Po poročanju tiskovne agencije AP se je število uničenih zgradb povečalo na 111, požar pa jih še vedno ogroža okoli 4500. Poleg tega je požar ogrozil tudi rezervoar Hetch Hetchy, ki več sto kilometrov oddaljenemu San Franciscu zagotavlja približno 85 odstotkov vode, v bližnjem narodnem parku Yosemite, kjer je zgorelo že več kot 16.000 hektarov, pa ogroža tudi starodavne sekvoje.

Kot je po poročanju tiskovne agencije Reuters povedal predstavnik kalifornijskega oddelka za gozdarstvo in zaščito pred požari Daniel Berlant, se ekipe gasilcev sicer veselijo obetov vremenoslovcev, ki za konec tedna napovedujejo ohladitev. Posledično bi se lahko zmanjšala silovitost vetrov, ki razpihujejo plamene, prinesla pa bi lahko tudi nekaj padavin.

Ravno močni vetrovi in suša so namreč poleg težko prehodnega terena med glavnimi razlogi, zakaj se požar tako hitro širi in zakaj ga gasilci v prvih dneh, ko je izbruhnil in je bil velik le okoli 16 hektarov, kljub temu niso mogli ustaviti − že v dveh dneh se je nato razširil na dobrih 72 hektarov.

Preiskovalci pa medtem še vedno poskušajo ugotoviti, kako je požar sploh izbruhnil. Zagorelo je namreč 17. avgusta, več dni preden so po območju divjala neurja s strelami, ki so zanetile druge, manjše požare − po zahodu Združenih držav jih trenutno pustoši več kot 50.