Požar se ne zmeni za bogate in slavne

Med evakuiranimi tudi nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger in košarkar NBA LeBron James.

Objavljeno
29. oktober 2019 14.14
Posodobljeno
29. oktober 2019 14.36
Požar Kincade se je razširil na 260 kvadratnih kilometrov, uničil je 96 zgradb, od tega 40 stanovanjskih hiš, ogroža jih še 80.000. Ukaz za evakuacijo je prizadel 200.000 ljudi predvsem iz mesta Santa Rosa. Foto Philip Pacheco/AFP
S. B., STA
S. B., STA
Zaradi požara, ki divja zahodno od mesta Los Angeles v Kaliforniji, so morali sinoči z gričev blizu muzeja J. Paula Gettyja v losangeleškem predmestju Brentwood evakuirali več tisoč prebivalcev. Med njimi sta bila tudi nekdanji kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger, ki je moral zaradi ognjenih zubljev preložiti premiero novega filma o Terminatorju, in košarkar NBA LeBron James.

»Ti požari v Los Angelesu niso šala. Nora noč,« je tvitnil zvezdnik Los Angeles Lakersov, ko se je pridružil karavani luksuznih vozil, za katerimi so pred nočjo čarovnic ostale praznično okrašene graščine. »Moral sem zapustiti dom, zdaj pa se z družino vozimo naokrog in iščemo prenočišče.«
 

Na varnem


Petintridesetletni zvezdnik je poročen s svojo srednješolsko ljubeznijo Savanah Brinson, skupaj imata tri otroke: LeBron mlajši ima petnajst let, Bryce dvanajst, Zhuri pa pet. Čez dobro uro je sledilce obvestil, da so končno našli nastanitev.« Delil je še nekaj dobrih misli in želja, da tudi vsi drugi čim prej prispejo na varno. Ne glede na dober izid večera pa to gotovo ni bil način, kako si je želel preživeti prvi dan po zmagi LA Lakers nad moštvom Charlotte Hornets.

image
Le nekaj ur po zmagi LA Lakers nad Charlotte Hornets je moral LeBron James zapustiti dom. Foto Sean M. Haffey/AFP


LeBron James igra za losangeleško ekipo od lani in za enega od najboljših košarkarjev vseh časov. Trikrat je s klubom osvojil naslov prvaka, štirikrat je bil razglašen za najbolj dragocenega­ igralca, dobil je dve olimpijski zlati medalji in je med desetimi najbolje plačanimi športniki.
 

Izredne razmere


Požar v omenjenem predmestju je le eden od številnih, ki so v zadnjem tednu zajeli Kalifornijo zaradi močnega vetra in suhega vremena in zaradi katerih je guverner Gavin Newsom razglasil izredne razmere za območje celotne Kalifornije. O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo. Doslej naj bi bil ranjen le eden od več tisoč gasilcev, ki se na terenu borijo s požari dan in noč. Stanje se ne bo kmalu izboljšalo; vremenoslovci ne napovedujejo dežja, ampak nadaljevanje močnih vetrov, ki ponekod dosegajo orkansko moč 164 kilometrov na uro.

image
Več kot tisoč gasilcev se noč in dan bori z ogljenimi zublji. Foto Apu Gomes/AFP