Požar v Kaliforniji bodo predvidoma ukrotili do 10. septembra

Ognjeni zublji so ponoči resda pogoltnili še nekaj hektarov, a so gasilci uspeli zamejiti že 30 odstotkov požara.

Objavljeno
29. avgust 2013 22.43
AP10ThingsToSee Western Wildfire
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Sacramento − Gozdni požar Rim Fire, ki že skoraj dva tedna pustoši po ameriški zvezni državi Kalifornija, se, kot kažejo podatki tamkajšnjega oddelka za gozdarstvo in zaščito pred požari, širi vse počasneje. Ognjeni zublji so po navedbah tiskovne agencije AP ponoči resda pogoltnili še nekaj hektarov − do jutra so jih tako požgali skupno 77.900 −, a so gasilci po drugi strani uspeli zamejiti že 30 odstotkov požara.

Po poročanju časnika Los Angeles Times nameravajo gasilci širjenje plamenov ustaviti tudi tako, da bi ga z nadziranim požiganjem grmičevja prikrajšali za »gorivo«. Gasilcem je včeraj na pomoč priskočilo tudi brezpilotno letalo nacionalne garde, ki jim pomaga nadzorovati požar, saj je lahko nad ognjem nepretrgoma 22 ur. Poleg tega računajo tudi na pomoč nižjih temperature, večje vlažnosti zraka in šibkejšega vetra.

Po besedah Daniela Berlanta iz kalifornijskega oddelka za gozdarstvo in zaščito pred požari pričakujejo, da bodo požar povsem obkolili in mu onemogočili širjenje do desetega septembra. Zatem bo sicer najverjetneje gorel še več tednov.

Na Portugalskem zaradi požarov evakuirali več vasi

Zaradi vse bolj uničujočih gozdnih požarov, ki že več dni pustošijo po severu Portugalske, razpihujejo pa jih siloviti vetrovi, pa so ponoči evakuirali pet gorskih vasi, piše tiskovna agencija AFP.

S požarom na območju Caramula in s požarom v narodnem parku Alvao na severu države se trenutno bori približno 1400 gasilcev. Trije so pri tem že izgubili življenje, med njimi dva prejšnji teden, eden pa danes. Sicer so požari letos na Portugalskem zahtevali že pet življenj gasilcev, požgali pa že 31.000 hektarjev površin, še poroča AFP.